Sarbii si dragostea lor pentru comunism

Acum cateva saptamani am cunoscut un tanar sarb, care a manifestat un deosebit interes pentru Romania si Republica Moldova. Inca de la primele momente ale discutiei noastre acesta incerca sa ma convinga ca ar dori sa inteleaga care este deosebirea dintre cele doua state: de ce sunt doua tari diferite care vorbesc aceeasi limba? In realitate, ca si toti strainii de altfel, saracul om a fost bulversat sa afle ca moldovencile sunt de etnie romana si nu au nimic in comun cu rusoaicele, desi sunt la fel de frumoase. Interesul deosebit al tanarului sarb pentru Moldova si Romania nu s-a rezumat intr-un final decat la reprezentantele sexului frumos si destept.
Dar nu sunt eu Angy daca nu sap mai adanc si nu aflu ceea ce ma intereseaza pe mine.
Intamplarea face ca o parte a tezei mele de doctorat sa se bazeze pe experienta de democratizare a Balcanilor si similitudini cu o alta zona, numita Balcanii Mondiali (vezi Zbigniew Bzerzinski). - Caucaz, Asia Centrala. Evident ca nu puteam sa ratez o asemenea sansa si sa nu intreb despre evolutia politica a Serbiei din ultima perioada. Si uite aici am avut o mare surpriza.
Nu stiu cum am reusit, dar in doar cateva minute de comunicare la ultima noastra discutie am aflat despre acest tanar mai mult decat imi spusese in doua saptamani si anume ca este de "stanga", adica comunist, nostalgic dupa perioada de glorie a lui Slobodan Milosevici. Toate bune si frumoase. Respect convingerile politice ale fiecarui individ. Dar... in momentul in care ma compatimesti pentru faptul ca la Chisinau s-a incercat inlaturarea Presedintelui Comunist Vladimir Voronin de la putere si o mai si spui cu atata regret, eu incep sa ma infurii, iar sangele sa-mi clocoteasca in vene.
Evident ca discutia a escaladat intr-o cearta de toata frumusetea. Eu nu mi-s din Balcani, deci gura nu mi-o tin inchisa, iar daca atentezi si la valorile democratice cu siguranta trec la atac intelectual.
Acest tanar sarb este din orasul natal al lui Slobodan Milosevici, numit Pozarevac. Exista. L-am gasit pe site-ul CIA. Aici majoritatea localnicilor regreta inlaturarea lui Milosevici de la putere, iar cel cu care am discutat era ferm convins ca fostul dictator fusese ucis de americani, prin CIA. Nostim, nu? Tot americanii ar fi de vina ca in Serbia toate intreprinderile de stat au incaput pe mana Companiilor Transnationale, iar partidul de stanga de aproape noua ani de zile nu a mai reusit sa ajunga la conducerea statului. Criza este prezenta in toate domeniile vietii sociale, tinerii sunt in majoritate someri, persoanele in etate nu au cu ce sa isi cumpere medicamente, intreaga populatie isi duce zilele de azi pe maine. Care ar fi solutia cea mai potrivita? Exact: Partidul Socialist din Serbia (singurul partid de stanga din aceasta tara, altul pe site-ul CIA nu am gasit). Cred ca Jirinovskii ar fi fost mandru de ei. Bine ca au schimbat denumirea partidului din Comunist in Socialist si astfel au evitat multe probleme.
Insistenta de care a dat dovada in apararea Partidului Comunist de la Chisinau si mai apoi nostaligia dupa URSS m-a facut sa-mi pierd rabdarea si sa ripostez cu argumentul milioanelor de
oameni care si-au pierdut viata in Siberia, ca bunicii mei au fost exilati acolo. Nu a fost destul de convingator acest argument, pentru ca mai mult decat un simplu regret nu am obtinut de la el. URSS a fost un lucru bun si punct!
Atunci am trecut la argumentele economice. I-am promis ca o sa fac analiza comparativa de indicatori macroeconomici. Am facut. Traiasca site-ul CIA si Wikipedia, si in general traiasca Google!!! Starea natiunii dupa anul 2000 a progresat enorm, iar faptul ca UE, desi impusa de circumstanetele in care a fost recunoscut Kosovo ca actor statal, a invitat Serbia sa devina membru cu drepturi depline cantareste ceva. UE nu prea se hazardeaza cu invitatii de genul asta, ca dovada: noua nu ne-au lansat o asemenea propunere, desi si noi avem Transnistria.
Obosit de tematica discutiei si de insistenta mea in aducerea argumentelor despre ororile comunismului, tanarul sarb a spus ca nu mai doreste sa vorbeasca cu mine despre politica. Vezi bine nu despre aceste lucruri se vorbeste cu o Domnita. La intrebarea mea despre ce ar trebui sa discutam, mi-a raspuns boem ca despre dragoste si viata. Dragoste si viata... . Raspunsul meu a fost unul dur: tu esti din Serbia, eu sunt in Romania, in ambele state la conducere sunt partidele democratice, deci putem sa vorbim despre orice, caci in state cu regimuri democrate libertatea gandirii si a exprimarii e la ea acasa! Iar daca ai sti ca Mister President Vladimir Voronin a acuzat Serbia de implicare, alaturi de Romania in evenimentele de la 7-8 aprilie care au avut loc la Chisinau probabil te-ar apuca durerile de inima, exact cum m-a apucat pe mine furia pentru compasiunea pe care i-o porti acestui partid mamut (Partidul Comunist al Republcii Moldova) si presedintelui sau mutant... .
In acest moment tanarul a cedat atat fizic, cat si psihic, spunand ca este ora tarzie si a doua zi trebuie sa fie fresh la serviciu.

PS: de la aceasta discutie au trecut mai mult de 48 de ore, iar tanarul nu a mai aparut... . Putem sa-l dam disparut?

Pentru informatii suplimentare despre orice stat al lumii vizitati www.cia.gov. Pe mine m-a ajutat sa aflu foarte multe lucruri interesante, inclusiv despre Republica Moldova.

5 comentarii:

www.stelapopa.unimedia.md spunea...

Esti in blogroll-ul meu. Succes.

Angela Grămadă spunea...

Multumesc frumos, Stela!

Anonim spunea...

Angy, cum as putea sa aflu codul penal al Republicii Serbia si care sunt pedepsele prev de lege pt anumite infractiuni(ex art 355 cod penal), daca poti sa ma ajuti pt mine este foarte important.
Multumesc
alle

Angela Grămadă spunea...

Buna ziua,

Mesajul pe care mi l-ati lasat aici e unul disperat!

Am incercat sa caut ceea ce m-ati rugat. Din pacate nu pot decat sa va las un link de unde puteti descarca un document PDF cu textele Codurilor Penale in limba engleza ale multor state. Aveti acolo inclusiv Serbia.

Acesta este link-ul:

http://www.legislationline.org/documents/section/criminal-codes - criminal codes=coduri penale.

Din cate am inteles eu, este vorba de furt de acte, iar pedeapsa este pana la 3 ani privatiune de libertate!

Cu respect,

Angela

Anonim spunea...

Multumesc pt ajutor. Nu este vb despre furt acte, ci despre fals in acte.
Inca odata iti multumesc Angy