Cine a intemeiat EURASIANISMUL?



Incercand sa-l inteleg pe Dughin si teoriile sale, am gasit pe site-ul www.geopolitika.ru (apropo: functioneaza de ieri!) un material in care este prezentat parintele Eurasianismului. Acesta este Piotr Savitki (1895 - 1968) - economist, istoric, geopolitician, filosof si culturolog rus. Dupa revolutia din octombrie emigreaza in Cehia, unde va fi profesor la universitati cu predare in limba rusa. Dupa ocuparea Cehiei de catre nemti el este destituit din functia de lector universitar. In perioada 1940 - 1944 va ocupa postul de director al unui gimnaziu rus din Praga. Sovieticii, imediat dupa ce au ajuns in Cehia, l-au arestat si l-au trimis intr-un lagar de concentrare. A fost reabilitat abia in anul 1956. Revine in Praga, unde va locui pana la sfarsitul vietii sale.

A ramas in istorie ca ideologul Marii Eurasii.

El spunea:

"Iata ca apare o umflatura pe trupul natiunii ruse... . Iata ca acest popor magic naste un Nou Adevar, Vesnicul Adevar, apucand cu vointa si durere razele unei grindini straine, unei grindini luminoase... . Eurasia - Noul Ierusalim, salvarea lumii, de la Rasarit, de la Rasarit vine lumina, de la Rasarit... .

... Geografia - este Soarta!

... Geopolitica - iata adevarata ideologie a Rusiei si aceasta din cauza ca pentru rusi notiunea de geopolitica este echivalenta cu notiunea de eurasianism, precum la americani si vest-europeni coincid notiunile de geopolitica si atlantism... ."

Principala idee a operelor sale se refera la iminenta supunere a Rusiei, a natiunii ruse, de catre o alta mare putere. Instabilitatea interna cu care se confrunta Rusia Veche aproape ca invita tataro-mongolii sa cucereasca acest popor, altfel el nu ar fi rezistat si s-ar fi dezintegrat treptat. Savitki argumenteaza ca absolut necesara "cruciada" tataro-mongola spre Vest, asigurandu-i pe semenii sai ca in venele lor nu curge doar sange slav, dar si sange tatar, mordav, ciuvas, etc. Deci, natiunea rusa nu este una pura precum este rasa ariana. Ea este un amestec, dar unul bun pentru viitorul ei asiatic. Rusia nu este doar Europa. Rusia este si Asia. Rusia este Eurasia.

Tezele cu privire la eurasianism si, insasi, dezvoltarea imperialismului rus in lucrarile lui Alexandr Dughin, isi au originile si argumentele teoretice din lucrarile lui Piotr Savitki. In cazul in care ati devenit curiosi si doriti sa aflati mai multe despre acest geopolitician rus, tezele caruia au fost readuse in actualitate recent, veti gasi in interiorul textului trimiteri la doua materiale: audio si scris.




3 comentarii:

Anonim spunea...

Problema cu rusii este ca sunt multi! La cat sunt de multi inevitabil apar oameni de cultura, sportivi excelenti etc. Din pacate asta nu ascunde caracteristicile cu care inca mai sunt identificati: primitivism(salbaticie chiar), continua pofta de extindere(chiar daca nu sunt in stare sa administreze ce au), intransingenta si ostilitate fata de alte culturi.

Angela Grămadă spunea...

Ecaterina cea Mare spunea:
"Nu am o alta cale de a-mi apara frontierele decat aceea de a le extinde." Sa fie acesta cel mai bun exemplu de politica de securitate intr-un stat postmodern?
Pentru mine agresiunea externa a Rusiei denota grave probleme de ordin intern si lispa de capacitate pentru administrarea acestora... .

Calin spunea...

Euroasianismul, panslavismul… Rusii de la 90 ‘ncoace tot incearca sa contureze un concept de idee /misiune nationala. Un imperiu nu poate exista fara idee/misiune. Imperiul Rus se vedea a Treia Roma - ideea fiind de « a punea Crucea Sf Vladimir pe coroana Sf Sofia » ; recuperarea stramtorilor, si edificarea noului Bizantului (sa nu uitam ca in traditia ortodoxa Imparatul bizantin are un rol arhi-important) sub auspiciul imperial rus.
Rusii nu rezista WWI, cade monarhia – vin bolsevicii. Ideea/misiunea nationala devin « revolutia mondiala » si tot tam-tamul aferent care l-am trait si noi.
Cade si comunismul, si….se creeaza un vacuum.
Care-i ideea/misiunea nationala a Federatiei Ruse (ca tot imperiu a ramas), care ar fi mobilizatoare si atractiva cel putin pentru rusi (actualmente valorile de baza la rusi se masoara in $$$), si ulterior si pentru altii ? Ca un imperiu nu poate fi model static, ci prin definitie doar dinamic – sau se dezvolta, sau …
De la caderea URSS, rusii se tot consuma sa elaboreze o noua idee/misiune nationala coeziva pentru a perpetua existenta sa ca imperiu, si atractiva pentru a castiga increderea fostelor colonii.
Dughin se inscrie perfect in acest Quest for the Mission cu scheletele prafuite a la Savitski (maine poate il gaseste pe Iliin, mai stii poate se inspira si din Hlebnikov) …