Somnul ratiunii naste monstri... monstri rusi...



De cateva saptamani mi se deschide in Mozilla Firefox un link. Intentionat se deschide. Asa vreau eu. Nu, nu sunt paranoia, dar vreau sa-mi reamintesc ce am de combatut: IMPERIALISMUL RUS.

Nu inteleg cum acest popor a reusit sa dea lumii atatea minti luminate si in acelasi timp sa nasca si asemenea monstri? Sunt exceptionali, sunt extraodinari, sunt magnifici in incercarile lor de a demonstra lumii intregi ca sunt inima lumii.

Prin luna septembrie 2008, cand inca eram la Chisinau, am avut posibilitatea sa vizionez o emisiune numita "Gordon Quijot", produsa de ORT, adica televiziunea publica a Rusiei, cea care a facut din cultul lui Putin ceea ce a facut Pro TV-ul roman cu Becali, doar calitatea produsului difera, strategia de promovare a fost aceeasi.

Mai jos veti gasi traduse cateva franturi din emisiunea "Gordon Quijot", al carei invitat era Mihail Zadornov, un vestit satiric rus, care, mai nou, se joaca de-a stiinta, incercand sa demonstreze lumii intregi ca toate limbile indo-europene de astazi au origine slava.

"...
A. Gordon: Asteptati, asteptati. Rusii si ucrainenii - este clar: suntem facuti de-o mama.

M. Zadornov: Si belorusii. Avem aceleasi radacini.

A. GOrdon: Tot corect. Dar, reise ca si suedezii...

M. Zadornov: Toti au aceleeasi radacini.

A. Gordon: Si nemtii, si toti ceilalti, si englezii, si italienii, si Roma antica, si Grecia antica, si Doamne iarta-ma, Egiptul si Mesopotamia - toti au provenienta din Kostenki.

M. Zadornov: Dar ce este suparator in asta? Nu, nu din Kostenki.

A. Gordon: Nu, de la Nord... .

M. Zadornov: O parte a partii nordice a peninsulei Alaska si a Rusiei de astazi. Doar nu suntem noi vinovati ca asa au fost stabilite hotarele... .

A. Gordon: Ascultati, dar nu va simtiti ofensat sa ganditi astfel? Reise ca noi cu Dvs. stam la baza oricarei fiinte vii de pe pamant, civilizatiilor, dupa spusele Dvs., tuturor civilizatiilor lumii, noi - suntem anume acei degradati, asemenea nefericitilor copii din triburile africane si amazoniene, care se mai afla inca in epoca pietrei.

M. Zadornov: Nu, nu, nu! Asa ganditi Dvs. astazi!

Alexandr Dragunkin (adept al lui M. Zadornov), lingvist, doctor in filologie, profesor, autor al cartii "La inceput a fost cuvantul rus... ": NOI SUNTEM PASTRATORII!

A. Gordon: Iata! Anume acest cuvant am dorit sa-l aud de la Dvs.!

M. Zadornov: Aceasta este emisfera feminina a creierului. Oamenii, cei care vorbesc in limba rusa, in limbile slavone, au mai densa partea feminina a creierului, care este mai intuitiva si mai putin rationala. Acest lucru a fost demonstrat de catre savanti. Iar oamenii care gandesc in limbile occidentale au dezvoltata emisfera rationala. Occidentul a dezvoltat emisfera rationala, puternic a dezvoltat-o. Limbile occidentale sunt foarte rationale. ... La noi limba este utilizata in exprimarea sentimentelor si simturilor naturale. Ei au o limba de afaceri. ... De aceea nu putem spune ca noi suntem restul, noi nu suntem restul, noi suntem pastratorii adevarului natural. Si ortodocsii nu au trecut la rostirea rugaciunilor in limba latina, pentru ca limba latina nu este decat o parte a limbii slavone antice, special nascocita pentru rostirea rugaciunilor... ."

Moderatorul emisiunii, Alexandr Gordon, era vadit iritat de cele rostite de invitatul sau. La un moment dat chiar a mentionat un lucru foarte important, si anume: "A mai existat cineva in istorie cu aceleasi pretentii de rasa superioara. Il tineti minte? Unul cu mustata... ." (cu referinta la Hitler si rasa ariana)

Eu am vazut aceasta emisiune de cateva ori, tot intentionat, ca sa ma enervez si mai mult. Dar, am ajuns la concluzia ca nu este bine sa ma enervez de una singura, asa ca va invit sa faceti acelasi lucru, accesand link-ul emisiunii "Gordon Quijot" din 19 septembrie 2008.

Cer scuze cititorilor romani. Emisiunea este in limba rusa.


11 comentarii:

Anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
Solovastru spunea...

Am sa parafrazez o celebra expresie a lui Petru P Carp care spunea in 1916 inainte de intrarea României in razboi alaturi de Antanta ( el milita pentru intrarea in razboi alaturi de Germania) că: un razboi cu Rusia contra Germaniei este un razboi cu barbaria impotriva civilizatiei. La fel in prezent putem considera ca o victorie a imperialismului rusesc promovat pe toate caile de Putin si Medvedev este o victorie a barbariei si mojiciei impotriva civilizatiei.

Angela Grămadă spunea...

De acord. Un singur lucru nu regret: ca am avut posibilitatea sa invat limba rusa, iar acest lucru imi permite, la sa-l citesc in limba lui pe Dostoievskii sau Tolstoi, sau Soljenitin..., in rest, exista multe lucruri cu adevarat regretabile... .

Calin spunea...

Continuand ideea cu Petru Carp. La Consiliul de Coroana din 1916, Carp revoltat i-a reprosat lui Bratianu ca, citez: " Va urez sa pierdeti razboiul (chiar asa a spus!), deoarce victoria (n.m. adica asupra Austro-Ungariei si Germaniei) va insemna catastrofa pentru Romania!" Referinta: The Origins of WWI, de Richard Hamilton si Holger Herwig, pag.404. P.S. Asta da patriot!

Angela Grămadă spunea...

Calin,

Multumesc frumos pentru titlul lasat la comentarii. Am incercat sa-l caut pe google si nu am reusit. Poti sa-mi lasi un link concret sau un alt indiciu, gen biblioteca unde pot gasi aceasta lucrare?
Multumesc frumos,

Angy

Calin spunea...

Am incercat sa fac un copy paste de link, si efectiv nu merge (probabil e blocat de blog settings):( . Exista alt mod sa-ti ofer link-ul?

Angela Grămadă spunea...

Salut,

Dap: gangela2006@gmail.com. Daca poti trimite-l pe mail.

Multumesc mult

Solovastru spunea...

pt calin : Continuand ideea cu Petru Carp. La Consiliul de Coroana din 1916, Carp revoltat i-a reprosat lui Bratianu ca, citez: " Va urez sa pierdeti razboiul (chiar asa a spus!), deoarce victoria (n.m. adica asupra Austro-Ungariei si Germaniei) va insemna catastrofa pentru Romania!" Referinta: The Origins of WWI, de Richard Hamilton si Holger Herwig, pag.404. P.S. Asta da patriot!


Si ce crezi ? Nu a avut dreptate PP Carp sa spuna asa ?

Anonim spunea...

Mihail Sadoveanu :" Cand sunt in Uniunea Sovietica am senzatia ca ma aflu pe cea mai inalta culme a lumii acolo unde lumina nu se stinge niciodata ."
Radu Gir :" E Rasaritul incoltit de caini .Catelele ( de la vest ) rup halci din vesnicie ( din Dumnezeu )."...De la Est vine lumina, viata, hrana, intelepciunea -tot ce este bun, frumos si sfant .

oara geamu spunea...

Biserica este drog , axa a Raului , somnul ratiunii care naste monstrii.Acolo unde doarme ratiunea zanganesc armele .
Goethe, opera Faust, indemnul lui Mefistofel catre magicianul Faust :" Pe oameni sa-i inveti sa scuipe pe stiinta si pe ratiune /Pe aceste -nalte virtutii omenesti /Parintelui minciunii(preotul)tu-i supune /Cu vraji si cu iluzii sa- hranesti si ai mei vor fi in veci./.... Dar, chiar daca n-ar fi fost vanduti,/ Oricum ei sunt pe veci pierduti./

oara geamu spunea...

Pentru Solovastru :
Ma voi folosi de logica: de logica elementara si de bunsimt.
Ai afirmat ca un razboi cu Rusia impotriva Germaniei este un raboi al barbariei impotriva civilizatiei.La fel vei spune si despre China , Afganistan ,Irak sau Iran.Deci , folosindu-ma de logica , dupa afirmatia ta ,o jumatate a lumii-Estul este barbar iar Vestul inseamna civilizatie .In acesta situatie eu iti spun tie ca esti o secatura , o lepra si o scarnavie .Iti mai spun ca se impune sa fii impuscat fara proces sau o mascarada de proces .Am sa vad cum ai sa te simti dupa acest cutremurator adevar si cu ce cuvinte si fapte ai sa-mi raspunzi .
Cum ar trebuii sa riposteze Rusia dupa ce ai atacat-o cu aceste bombe ?
Nu am auzit sa-i urmaresca si sa-i lichideze pe cei ce o hulesc dar " mantuitorul " vostru i-a nimicit pe evrei , pagani, comunisti si pe orice entitate care nu i-a suflat in cur si nu i s-a inchinat lui.
Radu Gir : " E Rasaritul incoltit de caini /
Catelele rup halci din vesnicie ."