Ucraina, îţi voi dărui Insula Şerpilor!

Iulia Timoşenko, premierul Ucrainei, a promis că va obţine revizuirea deciziei Curţii Internaţionale de Justiţie cu privire la retrocedarea platformei continentale din Marea Neagră României. Această declaraţie a fost făcută în cadrul unei întruniri cu reprezentanţii societăţii civile din regiunea Ternopâl, transmite Agenţia de Ştiri REGNUM.

Preluat de CURAJ

Foto: Jurnalul.ro

„Nu sunt de acord că totul este bine şi a fost atins acel nivel de stabilitate şi bună înţelegere convenabil tuturor părţilor implicate. Platforma continentală din Marea Neagră reprezintă independenţa economică şi politică a Ucrainei, este puterea şi competitivitatea statului nostru. De aceea voi insista ferm asupra acestui fapt, astfel încât dreptatea să fie restabilită. Iar ceea ce a fost incorect decis împotriva Ucrainei trebuie să fie revizuit,” a mai subliniat Timoşenko în discursul său.

Premierul ucrainean este de parere că dacă ar obţine câştig de cauză, cantitatea de petrol care poate fi explorată din platforma continentală a Mării Negre ar putea asigura economia ucraineana cu pertol şi gaze naturale pentru câteva sute de ani. „La o explorare mai adâncă de două mii de metri vom avea acces la fluxurile care ne vor permite să extragem petrol din cea mai mare parte a lumii, pentru că aşa este construit relieful. Acest lucru este bine ştiut de către savanţi şi de către persoanele care administrează corporaţiile care se ocupă cu extracţia petrolului,” susţine Iulia Timoşenko, candidat în funcţia de preşedinte al Ucrainei..

În anul 2009 Curtea Internaţională de Justiţie a emis o decizie prin care Insula Şerpilor nu putea influenţa linia de demarcaţie a teitoriului disputat de cele două state vecine. În conformitate cu aceeaşi decizie a instanţei de judecată, Ucraina are dreptul doar la o mare teritorială de 12 mile maritime. În consecinţă, în administrarea Bucureştiului a trecut 79,34% din teritoriul disputat.

Pentru Ucraina acest lucru însemna întărirea poziţiei României în regiunea Mării Negre, ceea ce nu era pe placul autorităţilor de la Kiev, care în ultima perioadă au pierdut o parte considerabilă din capitalul geopolitic deţinut. Ucraina este ameninţată astăzi din toate părţile. Acestea efecte sunt rezultatul unui management defectuos al politicii externe, dar mai ales al celei interne şi nu al celor de apărare al intereselor legitime ale statelor vecine.

Cred că adoptarea unei asemenea linii de politică externă este o decizie greşită pentru situaţia actuală a Ucrainei. În plus, atenţie în campania electorală din Ucraina trebuie să se acorde elaborarii unor soluţii de redresare a situaţiei economice dezastruase a Ucrainei şi nu crearii sau reluarii unor conflicte cu vecinii.

PS: această declaraţie a sunat a ceva de genul: "Alegeţi-mă, vă rog, şi pe mine preşedinte!"

5 comentarii:

Marius Filip spunea...

Se pare că este disperată rău, dacă recurge la asemenea praf în ochi.

Anonim spunea...

Pai chiar daca e clar ca declaratia asta e un bluff-pt ca nu prea are mijloacele sa faca ce zice!-ar trebui ca Romania sa puna si ea putina presiune! Exista tot felul de mijloace diplomatice prin care poate arata ca nu mai permite declaratii de astea!

Eleonora Lisnic spunea...

Stratfor, citată de Mediafax:

„...Ucraina, care, duminică, în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, se va întoarce formal în sfera de influenţă a Moscovei, ambii candidaţi fiind proruşi.”

http://www.mediafax.ro/externe/romania-candidatul-perfect-al-sua-in-efortul-lor-de-a-reduce-influenta-rusiei-in-europa-5476559

Angela Grămadă spunea...

Salut Eleonora,

Am mai gasit o analiza a Stratfor interesanta in care se spunea ca in 2010 Moscova se va rafui cu toti adversarii sai sau cu cei care nu accepta calitatea de vasal al Kremlinului.

Si Noua Doctrina Militara, aprobata ieri de D. Medvedev confirma acest lucru http://news.kremlin.ru/ref_notes/461

Inca nu am citit textul ei, dar am citit referintele unor experti rusi.

Mi-e interesant: NATO = Dusman al FR din cauza respingerii Tratatului de Securitate Europeana?

Ramane de monitorizat.

O zi cat mai reusita tuturor,

Angy

Toka spunea...

Ucraina, îţi voi dărui şerpii de pe insulă. Maxim am zis! :P