Întrebarea este: ce limbă vorbesc transnistrenii?

Din cand in cand mai trag cu ochiul pe un forum social din Transnistria. Aşa este mult mai uşor să înţelegi ce simte omul de rând, care locuieşte pe malul stâng al Nistrului, nu separatistul. Ieri am avut surpiza să aflu că discută despre limba moldovenească cu grafie kirilică.

Preluat de MONITORUL CIVIC, CURAJ.NET.

Întrebarea era:

„Cum credeţi, este nevoie de limba moldovenească cu grafie kirilică? Mă uitam la ştiri la câte greutăţi sunt cu manualele şi materialele pentru elevi. De ce este nevoie de ea în general dacă în curând oricum va dispărea? Iar când absolvenţii merg la studii în instituţiile de învăţământ superior din Chişinău, sunt nevoiţi să treacă la grafie latină.... nu ştiu cât este de dificil acest lucru, pentru că eu vorbesc doar limba rusă... Aş dori să văd şi comentariile voastre... ” – anume în aşa mod era formulată întrebarea dezbaterii.

Mai jos o să traduc câteva din cele peste 200 de comentarii care s-au adunat la acest subiect. Unele sunt interesante, altele sunt iritante, dar... nu este depăşită limita bunului simţ cum se întâmplă, de obicei, pe forumurile ruseşti.

- Parcă existau şi la noi câteva şcoli în care cursurile se ţineau cu grafie latină. De fapt este o prostie! Politica! Iar poporul trebuie să sufere din această cauză!

- La început vizionam filme pe posturile TV româneşti şi am reuşit destul de repede să învăţ să scriu. Dar, în pofida faptului că am asimilat destul de bine dialectul transnistrean al limbii moldoveneşti – oricum fac un milion de greşeli! Şi asta chiar dacă aveam la şcoala nota 5 cu +!

- Am simţit şi eu pe propria-mi piele acest lucru şi pot să afirm cu încredere că este o idioţenie ceea ce se întâmplă – să nu oferi posibilitatea copiilor să aibă o educaţie corectă! După asta se vor chinui toată viaţa, vor face greşeli şi nu vor avea încredere în forţele proprii în raport cu ceilalţi care utilizează această limbă.

- Nimeni nu te obligă să o înveţi! Depuneţi cerere – refuzaţi, sau alegeţi o altă limbă pe care să o studiaţi (ucraineana), dar limba trebuie să fie păstrată aşa cum este ea - o parte a istoriei pe care trebuie să o preţuim. La urma urmei, acesta este lucrul care a rămas din Moldova, la Chişinău toţi vorbesc limba română şi scriu cu grafie latină – ne-am vândut ţara pentru bani şi ne mândrim cu aceste nimicuri!

- Cred că în Transnistria dă bine să scrii cu grafie kirilică în limba moldovenească pentru a face în ciudă duşmanilor şi în scop propagandistic. Din această cauză suferă absolvenţii şcolilor moldoveneşti. Ca să aibă succes la admiterea în Instituţiile de Învăţământ Superior din România şi Moldova ei sunt obligaţi să recurgă la repetitori, care au taxe mai mari pentru limba moldovenască decât cei pentru limba engleză.

- Moldovenii din Transnistria se jenează să vorbească în limba lor maternă pentru că aici ei sunt puşi în asemenea situaţii în care limba moldovenească este tratată ca limbă a ţăranilor. Acest negativism în ceea ce priveşte limba moldovenească a fost cultivat cîteva decenii la rând, iar atitudinea a apărut îm perioada URSS-ului. Ţin minte că în perioada anilor 80 la Tiraspol printre adolescenţi cuvântul „moldovean” era înjositor, iar cei care veneau de prin sate în Tiraspol se ruşinau să vorbească în limba moldovenească, deoarece era limba ţăranilor, a agramaţilor, a celor necivilizaţi.

- În Transnistria limba moldovenască este tratată ca o limbă moartă – nici în interiorul Transnistriei şi nici în afara acesteia nu este utilă (Moldova şi România sunt duşmani, de ce să creştem diversanţi în apropierea noastră?)

- Opinia dvs. este cea a unei persoane care aparţine altui grup lingvistic, care înearcă să-şi apere propriul comfort şi areal lingvistic. Utilitatea practică a acestor cărţi în limba rusă despre limba moldovenască este nulă! În realitate publicul acestor cărţi nu este format decât din 5 – 6 persoane în toată Transnistria. Iar pentru moldoveni care sunt aproximativ 150000 această carte este o batjocură.

- Chiar dacă mai există discuţii cu privire la acest subiect, la Tiraspol deja nimeni nu te mai priveşte urât dacă vorbeşti în lima moldovenască... .

- Laudă şi respect autorităţilor moldoveneşti care cheltuie bani din bugetul de stat pentru publicarea în limba rusă a legislaţiei. Numai că nu aş dori să depind de buna dispoziţie a puterii, care se poate trezi într-o dimineaţă fară această bună dispoziţie şi se va răzgândi să se mai consume cu limba rusă. Aici măcar putem cere respectarea legii, iar acolo să mizăm pe buna dispoziţie a puterii.

- Opinia mea este cea a unui cetăţean care nu înţelege de ce el în ţara sa, în care s-a născut şi a locuit toată viaţa, nu poate să mai vorbească în limba lui maternă. De ce cu funcţionarii şi medicii acesta trebuie să se înţeleagă într-o limbă nematernă (ilegală) din cauza unor boi... .

- Aici o să fiu de acord cu dvs., într-adevăr, moldovenii din Transnistria trebuie să scrie cuvintele în limba moldovenească cu litere ruseşti, pentru că câţiva boi... adică câţiva oameni netrebnici, au decis să schimbe regulile jocului, neluând în consideraţie opinia întregului popor, care locuieşte în ţară.

- Întelegeţi, şi în URSS existau mulţi doctori habilitaţi şi porfesori cu numele de familie rusesc şi care şi-au creat un renume în baza temei "limbii moldoveneşti" .... la ce a condus acest lucru ştim cu toţii şi chiar trăim (după Transnistria).

- Şi dacă RMN nu doreşte să se separe de RM? După cum a spus şi Kadârov că nu îi va permite Rusiei să se separe de Cecenia... .

- Cum adică nu doreşte? Dacă tare nu doreşte, dar trebuie, atunci va fi obligată să se separe!!! Aşa s-a decis acolo „sus”!!! Avanpostul Rusiei în coasta NATO!!!

- Ieri am aflat o noutate bună de la o persoană care se ocupă cu depunerea şi întocmirea dosarelor pentru cetăţenia română, citez ce a spus aceasta: la momentul actual nu există niciun refuz de a oferi cetăţenia română pentru deponenţii din Transnistria! Aşa că trebuie să pregătim pachetul de documente... .

- Şi de ce tinerii nu ar cunoaşte ambele limbi - rusa în kirilică şi moldovenasca în grafie latină?

- Este interesanta opinia lui Mihai Eminescu: “Cheia pentru fonologia romaneasca imi pare de asemenea certa. Legile noastre fonetice sunt cele slave vechi, care sunt insa neobisnuit ba chiar surprinzator de apropiate de cele romanice, asa incat contopirea lor in romana este cat se poate de fireasca. Citind “Columna” mi s-a vadit din nou, limpede, ca d-l Hasdeu are o cunoastere practica a slavei vechi, dar ca in privinta foneticii face greseli cu totul elementare. Lucrul mi s-a parut curios, caci, daca el ar fi cunoscut fonologia slavona, i-ar fi fost foarte usor sa-i puna la punct pe etimologisti si sa solutioneze definitiv problema ortografiei” ... .

Într-adevăr, ultimele cuvinte îi aparţin lui Mihai Eminescu, am verificat! Aici găsiţi trimitere la Scrisoarea sa către Titus Maiorescu: http://www.mihaieminescu.ro/scrisori/maiorescu2.htm

6 comentarii:

Eleonora Lisnic spunea...

Foarte interesant articolul tău, Angela. Am citit cu mult interes opiniile de pe forum şi chiar merită cunoscute. Părerea mea este că nici acolo nu mai are succes propaganda şi minciuna, cum se întâmpla în anii 90. Sper că şi frica oamenilor de a se exprima este în descreştere - unele comentarii sunt chiar foarte îndrăzneţe, cu note "antitransnistrene".
Mă gândesc că asemenea opinii nu ar fi existat peste Nistru dacă nu ar fi existat oamenii care, în pofida tuturor
riscurilor, ameninţărilor şi pedepselor, timp de 20 de ani, au apărat şi promovat valorile neamului românesc în interiorul republicii separatiste.
Mulţi oameni de acolo recepţionează şi ascultă "Vocea Basarabiei", dar foarte puţini încă au curajul să telefoneze în direct la Forum - se tem să nu fie depistaţi de MGB.
Dacă malul drept va deveni mai atractiv din punct de vedere economic, sfârşitul "rmn" va fi decis de locuitorii regiunii.

Angela Grămadă spunea...

Mulţumesc pentru aprecieri, Eleonora!

Mulţi prieteni mă roagă să mai traduc articole, opinii, interviuri din limba rusă. Una este să faci analiză a unor păreri şi cu totul altceva este să îl laşi pe cititor să facă el concluziile după ce acceptă că există şi alte poziţii diferite de ale lui.

Mă bucură faptul că mai întâi lumea citeşte şi abia apoi începe să judece, apreciind conţinutul şi nu titlul articolului.

Numai bine, Eleonora!

Angy

Victor L. Ciobanu spunea...

Încep şi la dînşii oamenii să gîndească, nu numai la noi. Asta e bine.
Totuşi va fi greu, şi va trece mult timp pînă cînd se va schimba sistemul radical la noi, darmite la ei. Ei încă vor fi departe...

Solovastru spunea...

- Laudă şi respect autorităţilor moldoveneşti care cheltuie bani din bugetul de stat pentru publicarea în limba rusă a legislaţiei. Numai că nu aş dori să depind de buna dispoziţie a puterii, care se poate trezi într-o dimineaţă fară această bună dispoziţie şi se va răzgândi să se mai consume cu limba rusă. Aici măcar putem cere respectarea legii, iar acolo să mizăm pe buna dispoziţie a puterii.


Asta care a spus asta probabil e idiot . e incredibil ca oamenii mai pot gindi asa !!!

Cat despre influenta limbii slave in procesul de formare a limbii romane despre care vorbeste Eminescu , este un fenomen recunoscut de catre toti lingvistii romani seriosi. Este vorba de ceea ce in teorie este numit : adstratul slav al limbii romane care alaturi de sub-stratul dacic si stratul latin au dus la formarea limbii. Ce treaba au ei cu asa ceva ? Pklus ca e vorba de slava veche in varianta vorbiuta de triburile slave care au trecut pe teritoriul actual al Romaniei si apoi au trecut la sud de Dunare formind poparele sirb , croat si bulgar. Deci nu e vorba de slava vorbita de rusi care in acele vremuri haladuiau linistiti in stepele lor.

Razvan Pascu spunea...

Astept sa vad ce impresii imi lasa Chisinaul si Transnistria... :)

Angela Grămadă spunea...

Salutare,

Sper sa impartasiti din impresii si sa imi lasati si mie un link unde sa citesc... :)

Calatorie placuta.

Cu respect,

Angy