Rusia şi lumea în 2010 - priorităţi de politică externă

Institutul de Economie Mondiala si Relatii Internationale al Academiei de Stiinte al Federatiei Ruse, Fondul Cercetarilor si Initiativelor de Perspectiva si Camera de Comert si Industrie a Federatiei Ruse au facut public in luna martie 2010 raportul "Rusia si lumea: 2010". Raportul este constituit din doua parti. Prima este dedicata economiei, iar cea de-a doua politicii externe. Capitolul economic prezinta prognoze ale evolutiei raporturilor economice ale Federatiei Ruse cu partenerii, cu accent deosebit pe problemele de importanta majora pentru asigurarea stabilitatii economice interne a statului pentru anul 2010, in conditiile continuarii crizei globale. Cea de-a doua parte a acestui studiu este dedicata politicii externe a Federatiei Ruse si principalelor directii de actiune pentru atingerea obiectivelor si intereselor nationale fixate in documentele oficiale.

Tendintele in materie de politica externa ale anului 2010, prezentate de cercetatorii de la Institutul de Economie Mondiala si Relatii Internationale al Academiei de Stiinte al Federatiei Ruse, Fondul Cercetarilor si Initiativelor de Perspectiva si Camera de Comert si Industrie a Federatiei Ruse sunt destinate rationalizarii resurselor politice si diplomatice pe care le detine Moscova, astfel incat partenerii sa perceapa ca implicarea Federatiei Ruse in rezolvarea problemelor de importanta majora pentru mentinerea stabilitatii in anumite regiuni sau mediului international, in general, este absolut indispensabila. De altfel, oficialii de la Kremlin au insusit mai multe metode de a se impune in fata elitei politice internationale, inclusiv prin oferirea unor alternative mai putin acceptabile sau prin utilizarea unor instrumente interzise de practica internationala.

Daca aceste instrumente si metode de politica externa vor fi capabile sa contribuie la atingerea obiectivelor principale ale Federatiei Ruse incluse in Conceptia de Politica Externa a acestui stat, atunci ele vor fi incurajate in existenta lor. Acest document oficial care sta la baza politicii externe ruse trebuie sa transforme Rusia in unul dintre cele mai influente centre ale lumii contemporane.[1] Aceasta pozitionare pe scena politica internationala este necesara, se afirma in acelasi document oficial, pentru a creste potentialul politic, economic, intelectual si spiritual al tarii. De aici, putem sa facem o concluzie primara ca dezvoltarea interna a statului rus si a cetatenilor sai tine de modul in care acestia se percep pe plan international. Liderii de la Kremlin combat frustrarea economica cu masuri politice, ceea ce contravine principiilor logice de dezvoltare a statutului de mare putere in relatiile internationale.

Continuare aici.

0 comentarii: