Totaluri rusești...

Săptămâna aceasta, fiind acasă, am avut posibilitatea să urmăresc mai multe emisiuni ale televiziunii publice din Rusia, cunoscută la noi ca ORT. În una din după-amiezi, tot butonând telecomanda, am dat peste o emisiune cu un format mai puțin obișnuit, al cărei invitat era Dmitrii Medvedev. Cu siguranță mă veți contrazice și vă veți grăbi să afirmați că nu există nimic neobișnuit într-o emisiune difuzată pe un post de televiziune rusă cu un invitat precum Medvedev. Dar dacă vă voi spune că la această emisiune erau trei directori ale trei televiziuni diferite din Rusia, iar președintele rus în exercițiu răspundea întrebărilor provocatoare ale acestora într-un mod absolut firesc, fără a-i apostrofa, fără a se eschiva de la răspunsuri, recunoscând faptul că Rusia va putea să purceadă la măsurarea libertății de exprimare doar atunci când va avea peste 20 de televiziuni de formatul EURONEWS Rusia?

„Cetățenii ruși nu se tem de legi, norme sau drept, în schimb populația noastră s-ar putea teme de o instituție precum este cea a Țarului...”, a afirmat Dmitrii Medvedev foarte calm.

Nu am reușit în acea zi să văd toată emisiunea. Am revăzut, însă, o parte a acesteia la știrile de duminică seara, când a fost dată în reluare. Rușii făceau totalurile anului, mai exact ORT le făcea, alte posturi de televiziune rusești nu prea știu ce spun și asta din simplul motiv că pe malul Prutului doar ORT și NIT (care nu prea reușesc să înțeleg ce post de televiziune rusească retransmite) am posibilitatea să urmăresc.

Acum câteva luni cineva mă întrebase următorul lucru: „Dacă plec la Moscova și vreau să negociez chestiuni foarte importante, cui mă adresez: lui Medvedev sau Putin?”

I-am răspuns gândindu-mă câteva secunde, că lui Putin, deși speram undeva în sinea mea să nu prea mai am dreptate.

Acum m-am convins pentru a nu știu câta oară că lucrurile stau exact așa cum i-am spus acelui tânăr. Explicația este destul de simplă, confirmată fiind și de faptul că ORT încă mai lucrează la cultul fostului președinte, adică a actualului prim-ministru al Rusiei: Vladimir Putin.

Imediat după redifuzării a unei părți din emisiunea de care că povesteam mai sus, al cărei invitat principal era Dmitrii Medvedev, au urmat o serie de reportaje despre succesele mai mari și mai mici ale guvernului condus de același și inegalabil premier rus. Președintelui i se acordase atenșie preș de o treime din emsiune, restul i-a aparținut lui Vladimir Putin.

Incendiile din vara acestui an, atentatele teroriste, gafa cu Șevciuc, protestele sporadice – toate păleau în fața reușitelor actualei guvernări de la Kremlin. Putin se ocupă personal de reconstruirea satelor arse, de reglementarea prețurilor la medicamente, de construirea unui centru medical pentru copiii bolnavi de leucemie, de testarea noiii mașini LADA Kalina, de aducerea campionatului mondial de fotbal în anul 2018 în Rusia, de pedepsirea celor care se fac vinovați de uciderea suporterului rus la Moscova... .

Toate aceste imagini te fac să zâmbești cinic la modul în care aceste evenimente îi sunt servite cetățeanului rus. Iată democrația, totul se face pentru binele poporului, pentru alimentarea spiritului măreției sale, pentru continuarea iluziei grandorii acestuia.

Și atunci când Vladimir Putin este întrebat de un tânăr rus, care este formula succeselor repurtate de guvernul la conducerea căruia se află, acesta răspunde nu doar ferm, dar și plin de sine: „Trebuie să muncești!

Stau și mă gândesc la o chestie absolut banală: și prin părțile noastre pănă acum un an o singură familie muncea..., iar noi am numit acest fenomen de unicitate muncitorească regim... și chiar ne-am împotrivit acestuia... .

Tind să-i dau dreptate lui Putin într-o singură chestiuță: Rusia se va destrăma din interior, dacă cetățenii ruși nu vor lua măsuri împotriva acestui proces de eroziune socială, pe care liderii de la Kremlin o numesc cu mândrie democrație... . Democrația pe care o au ei acum este una artificală, impusă prin instrumente care  contrazic principiile elementare a acesteia.

Modalitatea în care este percepută democrația de ruși în comparație cu occidentalii, cu toate atributele care o însoțesc, este diferită... a spus-o Dmitrii Medvedev la întâlnirea cu cei trei directori de televiziuni, nu eu. Aș vrea să înțeleagă acest proces și alți lideri ai aceluați stat, nu doar peste unul... .   

5 comentarii:

Anonim spunea...

Angy,vad ca intrebarile mele au ramas fara raspuns...
Se pare ca NU ai vrut sa le vezi.

Ok.Ideile exprimate de mine dupa tine sunt "TAMPE".
Bun.
Cum or fi ideile de mai jos?

"Inca mai sunt cetatean al unui stat care nu a pierdut atributele de independent, suveran, integru, si unitar"

SERIOOOS?
A fost VREODATA provincia ROMANEASCA Basarabia STAT INDEPENDENT?
Angy,cum poti debita asa ceva?
Cu OHRANA-CEKA-NKVD-KGB-GRU-FSB bagate peste tot(partide,oameni de afaceri,biserica,sport,arta,armata,servicii)?
Cu tancurile,elicopterele si rachetele Armatei a-14-a RUSA DE OCUPATIE peste Nistru?
Cu basarabeni batuti,amenintati si arestati zilnic de gorilele lui Smirnov?
Cu copiii ROMANI basarabeni de peste Nistru inchisi in scoli si licee si paziti cu mitralierele de ARMATA RUSA DE OCUPATIE numai ca sa renunte la LIMBA ROMANA STRAMOSEASCA?
Cu alegatori goniti cu pustile de la urne?
Cu COLOANA a-5-a RUSA de manipulare in masa PCRM-Pasat-Lupu la putere?
Cu 95% din presa OBLIGATORIU RUSEASCA?
Cu TVR INTERZIS de RUSIA?
Cu limba "maldavaneasca" IMPUSA DE OCUPANTII RUSI in Constitutie?
Cu exporturile de vin,fructe,legume supuse SANTAJULUI RUSIEI?
Cu importul de gaze,curent electric,petrol la fel supus SANTAJULUI OCUPANTILOR?
Cu mitropolia "moldovei" creata de KGB si condusa de colonelul KGB Vladimir?
Cu ADEVARATA mitropolie,cea a BASARABIEI,santajata si persecutata de agentiii KGB ascunsi sub sutanele pravoslavnice?
Cu sarbatorile INTENTIONAT tinute de OCUPANTII RUSI pe stil vechi pentru a ne rupe de FRATII ROMANI de peste Prut?
Cu o istorie FALSIFICATA ORDINAR tot de RUSI si bagata pe gatul copiiilor ROMANI basarabeni drept ADEVAR?
Cu tancurile-monumente inchinate Calailor RUSI OCUPANTI tinute cu tevile indreptate spre Tara NOASTRA Mama ROMANIA?
Cu SIS-ul filiala a KGB in Basarabia?
Ma opresc aici cu exemplele.
Nu Angy.
NU am fost NICIODATA independenti.
Este o iluzie vicleana vanduta ZOMBATILOR de gunoaie KAGHEBISTE precum Voronin,Lupu,Pasat,Vladimir...
Singurul scop este franarea RE-UNIFICARII cu Tara Mama.
Te rog mai reflecteaza asupra "independentei".
Basarabia este astazi ceea ce diplomatic se numeste "stat cu suveranitate LIMITATA".
Cat despre statul "UNITAR"...
Au avut grija OCUPANTII RUSI sa fim foarte "unitari".
Basarabia de sud(Basarabia ISTORICA sau BUGEACUL) sub ocupatie haholeasca,la fel si Hotinul.
Transnistria sub ocupatie RUSEASCA.
Veniturile COLONISTE numite GAGAUZI aduse de OCUPANTII RUSI repede "autonomizate" tot de rusi in asa-zisa GAGAUZIE ....Tot pe pamantul ROMANESC al Basarabiei.
Ba chiar slugoiul Rusiei medaliat de Putin
Si peste toate MINORITATEA ruso-haholeasco-gagauza care cere nici mai mult nici mai putzin decat LIMBA RUSA limba oficiala!
Curat "integri" ,"unitari" si "independenti" suntem.


Ei, ANGY,cum stam cu "independentza"????

Anonim spunea...

Vad ca urmaresti cu extrema atentie posturile TV ale OCUPANTILOR RUSI.
Dar se pare ca ai ales sa NU sufli o vorba despre MANIPULARILE ORDINARE ANTI-ROMANESTI ordonate de KGB si executate de aceste posturi gen Pervai-NIT-Prime.
DEZINTEGRAREA iminenta a RUSIEI-Imperiul RAULUI ABSOLUT nu prezinta interes pentru tine.
Ma rog,asa o fi cand DESI ITZI STA OCUPANTUL RUS cu kalasnikovul la gat de 200 de ani TU TE CREZI "independent".
Sindromul Stockholm in stare cronica.

Angela Grămadă spunea...

Salutare,

Nu am raspuns nu din cauza ignorantei, ci pentru ca pe malul Prutului am o conexiune foarte proasta la internet, dar am facut un efort si am asteptat sa se deschida 15 minute pagina blogului, special ca sa va aduc la cunostinta ca o sa va raspund neaparat cu prima ocazie la o viteza de 100mb/s! Sa fiti sigur!

Numai bine!

Anonim spunea...

asa sa faci! :D

Anonim spunea...

Ultimul comentariu nu imi apartine.
Vanatorul de forumisti KGB