Democraţie în stil transnistrean

Urmăresc mai mult sau mai puţin procesele politice care au loc în Transnistria şi când declar acest lucru nu fac referinţă doar la evenimentele care ţin nemijlocit de soluţionarea conflictului transnistrean. Atenţia se îndreaptă inclusiv spre acele acţiuni întreprinse de autorităţile nerecunoscute de la Tiraspol, care au pretenţia construirii unui stat de drept, independent, suveran, unitar la nivel declarativ, dar care este gata să renunţe la aceste atribute oricând pentru a deveni parte componentă a Federaţiei Ruse.

RMN trece printr-o amplă reformă constituţională. Nu este o noutate aceste lucru. Procesul continuă de aproape doi ani, iar primele decizii au fost luate în acest sens în anul 2009, la câteva luni după „revoluţia twitter” de la Chişinău. Ideea de bază este construcţia unui stat „ideal”, cu sistem instituţional bine definit, cu democraţie la mare vedere, unde funcţionează separaţia puterilor în stat, unde aceste puteri interacţionează, dar nu se suprapun şi nu se supun decât binelui general, unde drepturile omului sunt „respectate”, unde vocea „poporului transnistrean” este auzită, unde voinţa politică este exprimată „liber”, unde minoritatea „nu” se impune în faţa majorităţii, unde echitatea e la ea acasă şi nu seamănă deloc cu cea din Republica Moldova – stat aproape eşuat, condus de politicieni incapabili, lipsită de mai bine de 650 de zile de lider, model de dezvoltare care trebuie să fie evitat pentru că există Federaţia Rusă, care este leagănul democraţiei mondiale, fără cusur existenţial, unde minorităţile etnice trăiesc în pace şi bună înţelegere:

„Acest proiect de lege a fost elaborat cu scopul de a armoniza Constituţia Republicii Moldoveneşti Nistrene cu Legea Supremă a Federaţiei Ruse cu luarea în calcul a necesităţii de a ordona şi de a optimiza sistemul de organe al puterii de stat al Republicii Moldoveneşti Nistrene cu scopul de a realiza cu maximă eficienţă funcţiile statului.” (Justificarea necesităţii adoptării Legii Constituţionale a Republicii Moldoveneşti Nistrene „Despre introducerea modificărilor şi completărilor în Constituţia Republicii Moldoveneşti Nistrene”)

Deci construim un stat de drept, suveran şi independent, dar declarăm imediat după ce apare iniţiativa legislativă că, de fapt, dacă obiectivul şi interesul naţional o cere putem să renunţăm la toate astea şi mai imediat, fiind gata să ne supunem legilor altui stat! Atunci nu înţeleg de ce se mai militează atât de mult pentru recunoaştere internaţională? De ce nu se spune direct „includeţi-ne şi pe noi, vă rugăm, în Rusia! Vă rugăm! Vă rugăm! Vă rugăm!” (asta ca să nu spun băgaţi-ne … )

De dragul spectacolului politic? Exact! Al unuia foarte „democratic”, unde „preşedintele” domneşte de două decenii.

Dar preşedintele atât de grijuliu cu propriul popor riscă să nu mai domnească pentru prea mult timp şi asta deoarece un anume Dmitrii Soin pune sub semnul întrebării conţinutul iniţiativei legislative, propunându-şi să scuture documentul prăfuit, care stă agăţat pe pagina oficială a Sovietului Suprem al RMN şi îl supune unei dezbateri publice! Totul ca într-un stat cu adevărat democrat, dar unde diferenţa o face scopul acestei vizibilităţi afişate.

Dmitrii Soin, deputat al Sovietului Suprem al RMN, supune dezbaterilor publice modificările, încercând să implice cât mai multă lume în această platformă artificială, nelăsându-i prea mult spaţiu de mişcare lui Smirnov, care se vede obligat să răspundă „democraţiei” cu democraţie.

Soin consultă ceilalţi lideri, Soin consultă societatea civilă, Soin apelează la mediul de afaceri, implicându-l altfel în afacerile interne ale „statului”, nu doar fiscal, Soin invită transnistrenii să se exprime. Soin devine periculos de vizibil … pentru Smirnov … . Soin propune ca Smirnov să-şi limiteze în perioada următoare domnia la două mandate.

Soin este inteligent şi pasează mingea în orgada poporului sub forma unei platforme consultative publice, cu pretextul că vrea să audă vocea lumii, oferindu-i instrumente cu adevărat progresive. Smirnov se supune voinţei lui Soin şi acceptă jocul de-a Constituţia, dar deja după alte reguli … .

Pentru InfoPrut

0 comentarii: