Centrul de Studiere a Opiniei Publice din Rusia (WCIOM) a făcut publice rezultatele unui nou sondaj de opinie, realizat la sfârşitul lunii aprilie 2011. După ce la sfârşitul lunii martie 2011 Centrul Levada prezentase o analiză, în care popularitatea lui Dmitrii Medvedev şi a lui Vladimir Putin atinsese cel mai mic nivel din ultimii ani, opinia publică rusă încerca să găsească răspunsuri potrivite ( ;) ) şi cauze plauzibile pentru a explica pe placul cetăţenilor această nouă stare a lucruilor, relativ nouă pentru un public care se obişnuise că 80% susţine actuala clasă politică.

Iată rezultatele sondajului de opinie publică realizat de WCIOM în perioada 23 - 24 aprilie 2011:






Sunt un pic surprinsă să constat o uşoară creştere a popularităţii instituţiei preşedintelui în comparaţie cu cea a premierului. Anterior nu observasem acest lucru, deşi urmăresc de ceva timp sondajele WCIOM. De asemenea, observ o creştere a aprecierii indicilor sociali, a economiei, politicii şi dezvoltării ţării, dar scade încrederea populaţiei în armată (surpriza sondajului..., pentru mine cel puţin) şi creşte cea în instanţele de judecată şi sindicate.

Mai jos vă prezint o prognoză pentru alegerile în Duma de Stat a Federaţiei Ruse, care vor fi organizate la sfârşitul anului 2011. Există posibilitatea ca partidul Rusia Unită (care deţine majoritate absolută în prezent) să nu mai întrunească majoritatea constituţională după alegerile din 2011. Creşte nesemnificativ numărul susţinătorilor Partidului Comunist al Federaţiei Ruse (cu aproximativ 1%), iar LDPR (partidul condus de Vladimir Jirinovskii) trece cu greu limita legală de 7%. Mai multe vedeţi în imaginea de mai jos, dar şi aici.



0 comentarii: