Anul limbii ruse în Ucraina...

Co toții știm ce s-a întămplat acum o săptămână în Rada ucraineană, iar dacă încă nu ați aflat, vă îndemn să vizionați următorul video:



Cauza: proiectul de lege privind politica lingvistitcă.

Nu am citit acest proiect de lege din mai multe cauze: proiectele de lege nu sunt făcute publice până nu sunt publicate în Monitorul Oficial (ucrainenii au și ei un fel de monitor oficial), este foarte greu să găsești un act legislativ ucrainean (în 2010 mi-a luat câteva luni să găsesc modificările legislative cu privire la politica externă a Ucrainei).

Astăzi Rada de la Kiev a votat acest proiect de lege în primă lectură. Opoziția a suferit un eșec: ”Am pierdut nu noi. A pierdut Ucraina și statul ucrainean!” (Arsenyi Yatsenyuk, liderul partidului ”Frontul schimbărilor”)

În urma acestui vot din Radă, doi deputați din fracțiunea partidului ”Ucraina Noastră - Apărarea Populară” și-au pierdut calitatea de membri ai acestui partid. Deputatul Vladimir Kaplienko (Partidul ”Reforme în numele viitorului”) a declarat pentru presă că nu a votat pentru proiectul de lege buclucaș, dar cartela sa de vot a funcționat.

Dar cel mai important e că la Kiev deja au loc încăierări între forțele de ordine și cei care protestează împotriva acestei legi. Protestatarii au încercat să pătrundă în parlament. Miliția a reușit să-i oprească.

Ce presupune această lege oficial?

Conform site-ului Actualități.md,Statutul de limbă regională îl capătă o limbă care este folosită de peste 10% din cetăţenii care locuiesc într-o anumită regiune ale unei ţări. Existenţa limbilor regionale presupune traducerea actelor juridice, notariale la nivel regional, la solicitarea cetăţenilor.”

Dacă acest proiect de lege va trece și de cea de-a doua lectură, atunci el va deveni obligatoriu pentru 13 unități administrativ-teritoriale din cele 27 existente în Ucraina.


Politologul ucrainean, Vadim Karasev este de părere că acest proiect de lege este avantajos atât pentru guvernare, cât și pentru opoziție: guvernarea are posibilitatea unică de a demonstra că este un partid puternic în baza unor argumente lingvistice, pentru că pe cele socio-economice este incapabilă să și le asume, iar opoziția va putea să pozeze în ”apărători” ai limbii ucrainene și să ignore dezbaterile socio-economice din aceleași considerente ca și Partidul Regiunilor - lipsa capacității de a genera dezbateri autentice.


Datele Serviciului de Stat Ucrainean de Statistică spun că la 01 aprilie 2012 Ucraina avea 45 589 171 locuitori. Locul 27 în lume... . Stat mare!

O analiză a rezultatelor recensământului din 2001 confirmă creșterea numărului de români în Ucraina, mai ales datorită creșterii indicelui natalității în mediul rural.




Așadar, dacă aceste cifre sunt cât de cât apropiate realităților de azi, atunci în regiunea Cernăuți, unde locuiesc compact români și în regiunea Odessa, unde locuiesc compact ”moldoveni”, legea ar trebui să producă schimbări în atitudinea autorităților ucrainene.

Discutând cu prietenii pe rețelele de socializare pe acest subiect, am constatat că aceștia chiar cred în onestitatea partidului aflat la guvernare în Ucraina de a-și pune în practică promisiunile din campania electorală din 2010, atunci când Victor Ianucovici a obținut victorie în scrutinul pentru funcția de președinte al statului ucrainean, inclusiv cu ajutorul minorităților etnice.

Am o singură întrebare pentru cei ce susțin inițiativa parlamentarilor ucraineni: cum rămâne cu dualismul, nu este puțin ciudat să susții această lege, spunând că așa ai noștri vor avea mai multe drepturi, dar să fii împotriva oficializării limbii ruse în Republica Moldova? Întreb asta, pentru că nu cred că această lege nu se va aplica selectiv doar pentru ruși... . Ucraina are experiență în aplicarea selectivă a legislației, adică legea e lege, dar nu pentru toți... .

Lupta, de fapt, se dă pentru a oficializa statutul limbii ruse și nu pentru a promova și proteja drepturilor minorităților naționale în Ucraina, chiar dacă politologii ucraineni susțin că Legea Supremă - Constituția Ucrainei - nu va fi încălcată și se dorește doar o întărire a ”status quo”-ului aceleiași limbi ruse.

Sper să greșesc... și să se întâmple exact așa cum spun experții ucraineni, iar românii să aibă în sfârșit posibilitatea de a-și vedea visul împlinit.



Vreau să mă înșel și anul 2012 să nu fie anul limbii ruse în Ucraina, ci și al altor minorități.

0 comentarii: