Nicăieri în lume...

UPDATE: 07 iunie 2012, ora 13.35 - MAE: România nu duce o politică de acordare a cetăţeniei române în masă sau pe criterii etnice

Două știri m-au amuzat astăzi. Le luăm în ordinea afișării:



Ambele știri te fac să zâmbești, dar și te pun pe gânduri în același timp.


1. - Vladimir Putin, brusc, spune clar și răspicat că va face așa cum spun europenii. Bine, Putin întotdeauna a susținut că Rusia este un stat european și locul ei este în Europa, fie și doar în calitate de partener, nu de membru al UE. Acest lucru, însă, nu l-a încurcat să nu țină cont în acțiunile și proiectele sale de principii și valori, pe care le promovează UE.

Pe de altă parte Putin înțelege foarte bine că nu îl va sancționa nimeni, chiar dacă legea va avea conținut depășit sau care contravine practicilor europene. O lege bună este inutilă, dacă nu are condițiile și instrumentele necesare pentru a fi pusă în aplicare. Nu știu ce spune legislația națională a fiecărui stat membru al UE în domeniul supus dezbaterii la Moscova (proiectul de lege cu pricina a fost dezbătut 12 ore), dar o prietenă mi-a spus că în unele legislația prevede sancțiuni mai mari pentru cei care organizează acțiuni publice.

Așadar, Putin se întoarce cu fața spre Europa. Ce vrea să obțină printr-o asemenea poziție nu este greu de înțeles. Întrebarea mea e: CÂT DE CREDIBIL ESTE?

2. - În ceea ce privește a doua știre, mă tot minunează dualismul conducerii de la Kiev. Ieri deputații ucraineni au adoptat în primă lectură legea cu privire la politica lingvistică. Tot ieri ei au inventat limba moldovenească și le-au sugerat autorităților române să se gândească de două ori înainte de a-i încetățeni pe locuitorii Ucrainei din câteva regiuni de la frontieră.

Aici am o altă întrebare: PE CÂND NIȘTE DECLARAȚII, LUĂRI DE POZIȚII ȘI FAȚĂ DE FRAȚII MAI MARI DE LA EST? Mulți locuitori ai Ucrainei sunt și cetățeni ai Federației Ruse.

Involuntar îmi amintesc de alocuțiunea unui cercetător ucrainean, care săptămâna trecută a declarat în cadrul primului Forum Civic Ucraina-România, care a avut loc la București între 24 - 25 mai 2012 că Ucraina are cea mai bună politică față de minorități. Nu există stat european care să aibă o atitudine mai pozitivă față de minoritățile etnice și că și-ar dori ca peste tot în lume minoritatea ucraineană să fie tratată la fel de bine, ca minoritățile de pe teritoriul Ucrainei.

Ei iaca eu îl voi contrazice! Există stat unde minoritățile etnice se simt mai bine, ba chiar pe alocuri au și mai multe drepturi. Ironia sorții face ca ele să nu aibă nevoie de vreun proiect de lege buclucaș pentru a se simți protejate. Acest stat este REPUBLICA MOLDOVA. Întrebați-i pe ruși, ei o să confirme că în Moldova se simt chiar mai bine decât acasă.

Politicienii așa se mai pricep la a-și deruta votantul... .

0 comentarii: