Opoziția fără plan, fără strategie ... degeaba e opoziție...

De câteva luni bune, mai exact de vreo jumătate de an, rușii au început să ia lecții de democrație. Nu pot să spun cu exactitate cine e profesorul lor, că o fi revoluția oranj care a răsturnat câteva guverne în statele ex-sovietice, că o fi primăvara arabă, care a împrăștiat parfum cu iz de revoltă împotriva unor regimuri autoritare, cert este un lucru: le-a plăcut! Ca elevi, încă sunt destul de nesiguri pe ei, gafează, nu pot lucra în echipă, iar liderii lor reacționează doar când li se ridică nivelul de adrenalină în sânge, adică atunci când primesc citații sau sunt loviți de forțele de ordine. Te uiți la ei și nu poți să-i înțelegi pentru ce se agită de fapt... . În rest, opozanții lui Putin par să aibă intenții bune, idei originale pentru proteste, dar se tem și ezită să stabilească un obiectiv pe care ar fi capabili să-l atingă. Au orgolii, dar nu au un plan, nu au strategie, sunt haotici.  

Poate nu știu ce doresc să obțină prin proteste, dar sunt fermi convinși că lucrurile nu merg în direcția în care ar trebui. Poate le-a ajuns cuțitul la os, dar din cauza durerii nu mai simt exact locul de unde zvâcnește sângele. Îi doare cam tot, dar sunt incapabili să pună un pansament. Sau poate pur și simplu fiecare are un interes personal, se folosește de gloată să-l atingă și pentru că sunt prea multe interese la mijloc nimeni nu va vedea schimbarea pe care și-o dorește.

Prea mult timp au luat anestezie. Acum se trezesc, dar nu știu cum ar trebui să procedeze în lipsa ei. Își doresc libertatea, dar nu știu ce ar putea să facă cu ea. Este prea multă democrație chiar și pentru ei, cărora, declarativ, ea nu le-a lipsit niciodată.

Ziua pentru protestul de azi a fost aleasă simbolic: 12 iunie - ziua națională a Federației Ruse. Perfectă pentru un marș al milioanelor! Rușii au mai avut unul, acum vreo 20 de ani... . Avea dreptate un profesor de-al meu: istoria la ruși are un ciclu de 20 de ani..., mai ales în secolul XX.

A fost o zi în care autoritățile și opoziția s-au testat reciproc.

Încă de dimineață unii lideri ai opoziției se pregăteau să testeze pe propria piele noua lege rusă, care prevede mai multe sancțiuni pentru cei care protestează. Putin, ca un fel de preambul sau ca o femeie care-și face singură cadouri, le-a luat-o înainte și încă de ieri au fost organizate percheziții în locuințele celor care s-au opus modului său de guvernare. La unul au găsit un tricou cu un desen anti-Rusia Unită, iar la alta (Ksenia Sobciak) 1,5 mln de dolari. După descinderi atât de băftoase autoritățile au început să se întrebe de unde mai are opoziția atâția bani? Parcă rezolvaseră treaba ... .

În timp ce rușii se adunau la proteste, responsabilii cu ordinea publică îi numărau. În paralel și opoziția se număra. La socotit se vede treaba că și unii, și alții sunt tari: ambelor părți le dădea cât trebuia să le dea! Ambele tabere aveau dreptate: la protest au ieșit exact atâția cât trebuiau să iasă! 

Eu nu știu cât vor mai dura protestele în Rusia. Nu sunt genul de persoană care se opune libertății de exprimare, dar în Rusia ele mi se pare inutile. Dacă opoziția rusă nu-și va face un plan, nu va stabili un obiectiv, nu va adopta o tactică, nu se va uni și nu va renunța la interese mărunte în favoarea unui ideal, atunci degeaba mai protestează... . Îmi pare sincer rău că spun acest lucru. Rușii ar fi făcut mai bine azi dacă ar fi stat acasă... . Protestează de jumătate de an, chiar este atât de greu să ajungi la un consens?

Foto: Facebook (RIA Novosti, Serghey Parhomenko)

0 comentarii: