Demenţa...

Valeria Novodvorskaia – îmi place acest personaj politic pentru că este antipatic, pentru că nu te îndeamnă la admiraţie, pentru că nu arată bine, pentru că nu se supune regulilor impuse de liderii de la Kremlin, pentru că a avut curaj să lupte împotriva comunismului, pentru că nu şi-a pierdut intergitatea psihică în perioada internării sale într-un ospiciu, fiind catalogată drept desident politic.

Nu vă invit la admiraţie, în schimb vă îndemn să citiţi câteva opinii ale acestei Doamne, despre care se spune că ar fi cel mai integru politician pe care îl are Rusia în prezent – persoana care nu poate fi mituită nicicum.

UCRAINA

Mi-e ruşine să privesc spre Nipru. Ceva nu înţeleg. Dacă societatea ucraineană dorea restabilirea adevărului istoric, dacă îşi dorea un preşedinte direct, hotărât, dacă dorea ca antisovietismul să obţină victorie într-o ţară ex-sovietică, atunci trebuia să-l aleagă pe Iuşcenko... .

Nu înţeleg ce oameni cu capacitate de exerciţiu deplină ar fi putut să voteze pentru Ianucovici, acest obiect inutil, băgat la reduceri sau aruncat undeva într-o cameră de depozitare. Oare chiar laurii beloruşi sunt de invidiat pentru cineva? Acest preşedinte nou trebuie aruncat imediat la naftalină şi nu trebuie arătat nimănui, pentru că nu este decent. Şi cum să trăieşti cu un preşedinte pentru care Cehov este poet ucrainean, iar Anna Ahmatova este Anna Ahmetova? Nu mai vorbesc despre alte lucruri. Nu înţeleg nimic, ceva s-a întâmplat cu oamenii... .

Da, est, da, sud, şi dacă există probe de falsificare, dacă aceste 2 – 3 % sunt contrafăcute, atunci trebuie să îşi ia picioarele în maini şi să alerge spre Maidan, fără să o mai aştepte pe Iulia Timoşenco, ci chiar să o întreacă şi să-şi instaleze corturile acolo... .

Nu vreau să mă gândesc la faptul că poporul ucrainean seamană cu al nostru (cu cel rus – n.m.)... Nu este un exemplu demn de urmat. Evident, deşi frăţia slavă pentru majoritatea nu pare atât de agresivă, pe cât pare de cuminte şi înapoiată, ea există. Vor exista trei popoare frăţeşti, împodobite de corifei precum Medvedev, Ianucovici şi Lukaşenco şi vor trăi, cumva, împăcate cu acest lucru. Trebuie, totuşi, să spun că, în cel mai bun caz, dezvoltarea Ucrainei se va opri în perioada acestui mandat, iar în cel mai rău caz va suferi un regres vizibil.

Nu ştiu ce va face Ianucovici cu problema lingvistică, probabil că legea cu privire la cele două limbi de stat va fi adoptată în cea de-a doua lectură.

Acest lucru este foarte periculos pentru un stat care se confruntă cu probleme de identitate naţională. Şi asta din cauza că are o vecină cu mult tupeu, precum este Federaţia Rusă, precum a fost Uniunea Sovietică, mai ales că politica de rusificare a început încă pe timpul Ecaterinei şi mai mult de 50% din populaţia ţării nu cunoaşte limba ucraineană şi nici nu doreşte să o cunoască.

Nu, aşa ceva nu este logic. Dacă o ţară nu este unită prin limbă, istorie, printr-o atitudine comună faţă de această limbă, atunci ea este foarte fragilă. Este o casă construită pe un fundament de nisip. Este un lucru foarte rău. Aşa s-a împrăştiat statalitatea belorusă... .

Rusia are de gând să ocupe tot ce-i stă în cale... chiar şi cu ajutorul tancurilor uneori. Acest lucru s-a văzut în cazul războiului ruso-georgian. Dacă Ucraina îi va permite, atunci aceasta îi va deveni protector. Iar Rusia visează cu ochii deschişi la cum îşi va redobândi vechile colonii. Pentru ce are nevoie de acest lucru trebuie să-l întrebăm pe Domnul Medvedev... .

De fapt, el deja a răspuns la această întrebare, când a pus pe ordinea de zi problema scurgerii creierelor. Cred că totul are legătură cu scrugerea creierelor. Creierii s-au scurs atât de mult încât nu-i vom mai ajunge din urmă.

De aceea întreaga Rusie externă este demenţă… .

GEORGIA

Rusia a tăiat din Georgia două bucăţi, de altfel nu pe cele mai bune, cu care s-a înnecat. Acestea i-au stat în gât deoarece sunt bunuri furate – Abhazia şi Osetia de Sud… .

Georgia este singura ţară ex-sovietică care a scăpat din ghiarele labei sovietice… .

Georgia este singurul stat în spaţiul ex-sovietic, exceptând statele baltice care sunt din altă operă, care într-adevăr a reuşit să plece, care a îndrăznit să rupă relaţiile diplomatice, care înfăptuieşte reforme occidentale… .

Georgienii nu au nevoie de Abhazia şi Osetia, pentru că acestea vor reveni singure când vor vedea rezultatele acestor reforme, la culesul roadelor acestora. Pentru Abhazia şi Osetia problema identităţii naţionale s-a transformat în problema unei bucăţi de pâine şi a unei bucăţi de unt, cine va unge mai gros acea bucată, şi când îşi vor da seama că Georgia are un trai mai bun decât Rusia, iar acest lucru se va întâmpla negreşit, pentru că noi mergem la piaţă, iar ei deja se întorc de la piaţă, noi ne rostogolim la vale, iar ei se dezvoltă, atunci se vor întoarce şi se vor ruga să fie primiţi înapoi.

Desigur, acesta nu este un comportament decent. Nu avem cu ce să ne mândrim, atunci când apuci de paşaportul rusesc în speranţa unei pensii mai mari. Nu abhaz, pur şi simpplu paşaport rusesc, unde vor da mai mult. Acesta este trocul. Doriţi să vă pricopsiţi cu câţiva cetăţeni? Hrăniţi-ne. Subjugaţi-ne, dar hrăniţi-ne. Clasica. Istoria lui Dostoievskii. Tare mă tem că Ianucovici o va repeta. Poate aceste câteva procente s-au gândit că se vor adăpa şi hrăni pe seama preţului gazelor naturale.

Poate că Putin şi Medvedev au făcut promisiuni, dar ei nu au cum să se ţină de ele în acest moment... .

Întregul articol îl găsiţi aici

PS: am încercat să traduc doar ideile principale ale articolului şi cât mai aproape de original, astfel încât să ofer posibilitatea celor care nu cunosc limba rusă să observe stilul, pe alocuri, ironic al Doamnei Novodvorskaia faţă de proprii concetăţeni.

11 comentarii:

Unknown spunea...

mersi de traducere, înteresant punct de vedere și face mereu plăcere să citești un rus care recunoaște tendințele imperialiste a țării sale.

Angela Grămadă spunea...

Salutare Stefan, este un punct de vedere deosebit de cele pe care le vedem noi la Moscova, de aceea si am tradus materialul.

Imi cer scuze ca nu l-am tradus pe tot, ci doar o parte a acestuia, care mi s-a parut mie mai interesanta. Deci, am fost subiectiva ... :) ... pentru asta cer scuze.

Bafta multa!

Lucifer Ultionis spunea...

Wow... cel mai impartial blog pe care l-am citit :)))) hehehe

Anonim spunea...

Este rusoaică Novodvorskaya?

Angela Grămadă spunea...

Pentru Lucifer Ultionis,

Acest blog nu are pretentii de impartialitate. Da, exista articole scris in stil academic, dar majoritatea subiectelor sunt astfel alese incat analiza lor sa nu coincida mereu cu opinia publica generala.

E un blog subiectiv, care incearca sa elimine generalizarea, uneori provocand cititorul sa gandeasca si altfel decat obisnuia.

Pentru Anonim,

Valeria Novodvorskaia s-a nascut in Belorusia, dar a locuit toata viata sa in Rusia. Are o biografie destul de interesanta, pe alocuri tragica, pe alocuri amuzanta... . Exista atatea opinii contradictorii cu privire la viata ei incat nu stii ce sa crezi, si atunci prefer sa citesc ce spune ea, decat ce spun altii despre ea.

Numai bine,

Angy

Solovastru spunea...

Eu cred ca doamna respectiva e cam prea optimista in privinta reintoarcerii pe cale naturala a Ossetiei si Abkhaziei la Georgia pe cale naturala datorita avansului economic pe care l-ar lua aceasta fata de enclavele create de Rusia. Nivelul de trai nu cred ca a progresat atit de mult in Georgia incat decalajul sa fie simtit puternic de marea masa a populatiei din cele doua pasalicuri rusesti , in asa fel incat Georgia sa redevina atractiva pentru ele. Situatia sociala si economica e inca destul de agitata si neclara in Georgia , care inca are un procent ridicat de dizlocare si emigrare a populatiei catre occident iar reformele nu sint inca de profunzime. E cam ca in situatie Moldovei si Transnistriei unde economia e in ghearele catorva moguli locali care controleaza tot si se imbogatesc pe spinarea populatiei insa aceasta nu e tentata prea mult de Moldova unde situatia pare chiar mai grea si confuza. Asa ca subventiile rusesti care dau macar iluzia stabilitatii inca ii tin pe oameni linistiti si fara vreun puseu prea puternic de a reveni la Moldova.

Andrei spunea...

Și mie mi se pare optimist mesajul în ceea ce privește Georgia. Din câte știu eu, Saakashvili este prea autoritar, numește și eliberează din funcție pe cine vrea el. Într-adevăr, nu este un om corupt și nu se pune problema, dar războiul care l-a început a adus prea multe pierderi financiare, materiale și umane, iar populația nu mai are încredere în el. Uitați-vă ce zic georgienii : "Nu ne trebuie președintele, dar lasați-o pe first lady". Vă recomand să citiți "Povestea unei idealiste" de Sandra Aleksandr Roefols, soția președintelui Georgiei.
În ceea ce privește Ucraina, și-au făcut-o cu mâna lor, dacă asta vor, să se apropie de Rusia, că doar ei zic că poporul rusesc s-a pornit de la Rusia Kieveană...

Micael Nicolas spunea...

Sincer,m-a surprins acest articol,chiar mi-a răvaşit puţin prejudecâţile despre Rusia,pur şi simplu nu mai credeam că astfel de oameni cu caracter şi cu un curaj nebun(dat fiind că în mileniul trei într-o ţară asiatico-europeană,dar totuşi prin cultură şi credinţă este totuşi mult mai mult europeana,aparţine valorilor europene decat valorilor asiatice,încă mai au loc asasinate plătite contra jurnalistilor) să descrie astfel propria ţară şi să-i facă pe ukrainieni prosti pentru alegerea făcută ,chiar dacă nu direct,pe faţă,este demnă de tot respectul această doamnă .
Păcat ăngy că nu ai avut timp şi răbdare să traduci tot articolul din rusă,chiar a fost extrem de interesant pentru unul ca mine,să descoper astfel de opinii sincere ,logice şi contrare politicii paranoice,încă KGB-iste a Kremlinului !

Micael Nicolas spunea...

Păcat că site-ul spre care ne-ai trimis în articolul tău,n-are o versiune şi in limba engleză,mi-ar şi făcut plăcere să-l citesc pe tot . :-)

Angela Grămadă spunea...

Salut Micael,

Imi pare atat de rau ca te-am dezamagit. E transcriptia emisiunii de la postul de radio "Ecoul Moscovei" la care a fost invitata Doamna Novodvroscaia.

Iti promit, insa, un lucru: pe cat imi va sta in putinta voi mai traduce, special pentru cititorii acestui blog, opinii ale unor personalitati din Rusia, diferite de cele ale oficialilor de la Moscova.

Pana atunci iti doresc numai bine.

Ai grija de tine,

Angy

Micael Nicolas spunea...

Nici vorbă de dezamăgire,Angy ,că-mi închpui că nu-i tocmai floare la ureche să traduci un text dintr-o limbă străină sau limbă sălbatică, cum îmi place mie să denumesc limbile străine,indiferent de care limbă ar fi vorba.
Am trecut şi eu printr-o experinţă asemănătoare,ţin minte că odată nu cu foarte mult timp în urmă,m-a rugat cineva să-i traduc un text istoric din engleză în română,un text de vreo 10 pagini,sper să nu exagerez,şi mi-a luat cam o săptămână să-l termin,aşa că te înteleg . :-)
Aceia a fost singura mea experienţă de traducător de până acum ,sper să nu fi fost şi ultima ! :-)