Smirnov - lider nerecunoscut sau recunoscut?

Spaţiere de la stânga la dreaptaPe 16 februarie 2010, Igor Smirnov, liderul nerecunoscut de la Tiraspol a efectuat o vizită de lucru la Moscova. Ce a spus Smirnov ştie toată lumea şi nu vom stărui asupra acestui lucru. Aspectul asupra căruia vreau să vă atrag atenţia este altul. Pe 16 februarie 2010, în timp ce făceam revista presei am găsit o ştire pe portalul agenţiei de ştiri INFO-PRIM-NEO cu privire la ajutorul financiar pe care Moscova îl va acorda Transnistriei, ceea ce pentru mine este echivalentul recunoaşterei tacite, pentru că de această dată nu era specificat că de bani vor beneficia doar cetăţenii ruşi aflaţi pe teritoriul Transnistriei. Am postat link-ul pe facebook, astfel încât să-mi rămână în arhivă. Tot atunci am observat în presa rusă că Smirnov nu mai poartă eticheta de „liderul nerecunoscutei Republici Transnistrene”, ci devenise peste noapte „Preşedintele Igor Smirnov”.

La început mi-am zis că este o confuzie – mai greşesc şi jurnaliştii. Astăzi, după ce am vizitat portalul agenţiei de ştiri ruse REGNUM nu mai sunt atât de sigură. Dacă şi presa rusă se autosesizează în această problema, atunci starea vegetativă a presei moldoveneşti este, oarecum, inexplicabilă.

Vă invit să studiaţi imaginile de mai jos.

1. REGNUM


2. PRAVDA.RU
De mai bine de zece ani atitudinea nu s-a schimbat... .

Înţeleg că actul recunoaşterii unui stat în calitate de subiect de drept internaţional nu se efectuează de către presă, dar... pare cam impardonabilă greşeala... .

Voi ce credeţi?

4 comentarii:

Eleonora Lisnic spunea...

Nu-i chiar o premieră. Până şi în scrisorile oficiale adresate de către autorităţile de la Chişinău lui Smirnov, destinatarul este "Preşedintele Igor Smirnov".
Şi în documentele semnate cu Chişinăul (înţelegeri, protocoale - aşa se numesc) figurează ca "Preşedinte", nicidecum ca "lider separatist". :)
Explicaţia oferită jurnaliştilor a fost că Smirnov nu acceptă alte formule de adresare.
Presa de la Chişinău poate sublinia constant, fără riscuri, că "rmn" este "separatistă şi nerecunoscută", dar puţine medii de informare o fac. Cel puţin, bine că presa din RM îl numeşte "lider de la Tiraspol", nu "preşedinte rmn".

Angela Grămadă spunea...

In schimb accepta ca datoriile pentru gazele naturale sa-i fie platite de Chisinau! Comod si foarte confortabil... .

Multumesc mult pentru comentariu, Eleonora!

O zi cat mai reusita sa ai!

Angela

Eleonora Lisnic spunea...

Atitudinea "respectuoasă" a Moscovei faţă de Smirnov a fost dintotdeauna un semnal pentru Chişinău, o formă de şantaj şi presiune.

Se spune (nu ştiu ce probe avem) că Rusia sprijină "rmn" în totalitate, nu doar pe cetăţenii ruşi de acolo. Poate că plăteşte chiar şi salariile bugetarilor - am auzit o asemenea versiune, prezentată ca una desprinsă dintr-un raport pentru uz restrâns.

Mulţumesc pentru informaţie şi urare. O zi reuşită şi ţie!

Solovastru spunea...

Niciodata n-am sa inteleg de ce va faceti atitea probleme si stati si va uitati in gura acestui gunoi bolsevic.Nu are nici cea mai mica importanta ce declara el sau cum e numit in corespondenta dintre el si autoritatle moldovene. Aceste lucruri nu au nici cea mai mica importanta si nu au schimbat cu nimic situatia creata dupa razboiul din '92 adica situatia pe care Rusia a vrut sa o impuna si a impus-o pe Nistru. Nimic din ce a urmat nu a schimbat in mod radical nici situatia de facto si nici de jure { adica in sens de recunoastere} a regiunii. Comportamentul Rusiei fata de Smirnov nu prefigureaza , nu e neaparat o faza premergatoare, recunoasterii Transnistriei.Daca va avea nevoie de acest lucru Rusia pur si simplu va recunoaste Transnistria iar daca nu nu indiferent cat de amabil e primit Smirnov la Moscova sau cum e el prezentat in documente. Cind oare vom trece peste intoxicarea si manipularea asta care are loc de 18 ani , ba declara Smirnov ceva ba imediat ii dau ceilalti replica apoi el iar si tot asa iar populatia e tinuta mereu in priza asa. Politicienii de la Chisinau vad ca tot il comenteaza pe Smirnov , parca-ar fi clasic in viata nu altceva, de fiecare data cind mai emita el vreo aiureala de-a sa insa nu sint la fel de energici cind e vorba de situatia etnicilor moldoveni de peste Nistru pe care separatistii ii asupresc si persecuta in permanenta. La asta ar trebui sa reflecteze mai mult nu sa-i de-a replici acestui caraghios de Smirnov.