Cine merită cetăţenia?

Astăzi citeam un articol semnat Ziarul de Gardă, în care era citat noul ambasador al României la Chişinău, Marius Lăzurcă. Domnia Sa menţionase că se va opune trivializării cetăţeniei române. Gest lăudabil, dar involuntar mi-am adus aminte de un episod pe acelaşi subiect, care se întâmpla acum câteva luni.

Preluat de SPRE VEST, Monitorul Civic, Presa din Basarabia, CURAJ.NET.

Era cam spre sfârşitul lunii octombrie, trebuia să ajung neapărat la Chişinău. Alergasem toată ziua pentru viza pentru Albania şi era să pierd microbuzul spre Chişinău. Era prima dată când îmi propusesem să nu călătoresc noaptea – este prea obositor. Aşa că pe la ora 14.00 cu viza în paşaport, valiza în mâină şi limba scoasă afară am ajuns pe strada Nicolae Iorga – locul de întâlnire al basarabenilor care deja au cetăţenie, dar cărora le lipseşte încă paşaportul.

După ce mi se liniştise respiraţia alergată prin tot Bucureştiul, m-am decis să-mi studiez colegii de drum. Mă uit în faţă: colegul de clasă al fratelui meu (ulterior acesta a făcut studiile la Universitatea „Perspectiva-INT” în Chişinău), privesc în dreapta tânărul care primise viză pentru Albania şi care îmi şoptise încă la ambasadă că există un microbuz care are plecare spre Chişinău ziua şi nu noaptea. Întorc capul spre stânga – nu-mi vine să cred! Alături, pe jumătate adormită, pe jumătate furioasă că şoferul mă aştepta pe mine – zuza din Bucureşti, stătea ascunsă sub plapumă o fostă colegă de facultate.

M-a privit, am privit-o, a ascuns nasul sub plapumă, mi-am îndreptat privirea înainte şi am început să socializez cu ceilalţi călători, zicându-mi în sinea mea că odată şi odată tot o să se trezească, că n-o fi nebună să doarmă tot drumul, se schimbă oamenii în timp, dar nici chiar aşa.

O cunoşteam pe Iulia din primul an de facultate. Era studentă în grupa rusă la Relaţii Economice Internaţionale (eu eram în grupa română). Mică de statură, blondă, ochi de vulpe şi vorbăreaţă peste măsură – aceasta era domnişoara Iulia.

După cum am intuit, pe la o bucată de drum Iulia mea se săturase să se prefacă că doarme şi dădu drumul la vocea-i subţire şi ascuţită de rusoaică cu mulţi drăcuşori în cap. La început mă ignorase, doar că mie îmi suna în gând vorba mamei mele: „Fă-o pe proasta, salută tu prima!” Zis şi făcut. Am început s-o descos aşa: filă cu filă, de mi-a povestit Iulia vreo două ore la rând mai tot ce făcuse în cei şase ani de când nu ne mai văzusem, adică de când terminasem facultatea şi aveam împreună cursurile de limbă germană.

Mai întâi a fost în Austria, în oraşul Insbruck, unde a făcut încă doi ani de studii la colegiul turistic de acolo, iar mai apoi emigrase în Germania, unde a locuit câţiva ani la rând. Schimbase mai multe locaţii, dar visul ei era şi încă mai este să ajungă în Elveţia şi să se stabilească acolo. Când am întrebat-o ce făcea în România, mi-a răspuns mirată: „Как что, паспорт свой румынский получить!” (Cum adică ce să fac, să-mi primesc paşaportul român!)

Am rămas stupefiată: Iulia tocmai primise paşaportul român, dar nu ştia decât două, trei vorbe în română, adică aproape nicio boabă degerată. Cred că aţi intuit că discuţia de mai sus s-a consumat în limba rusă. În momentul acela am început să facem mişto de ea şi să o întrebăm în ce limbă va răspunde vameşului, când acesta îi va cere actele pentru verificare. S-a uitat la noi şi ne-a răspuns că va utiliza tot bagajul ei de cuvinte româneşti pe care le cunoaşte şi care se poate fi numărat pe degetele de la mâini, ... hai, fie, şi cele de la picioare, dar nu mai mult, a recunoscut ea ironică, iar unii dintre noi au început să râdă atât de colega mea, cât şi de situaţia prostească în care ruşii din Republica Moldova primesc cetăţenia română atât de uşor, iar etnicii români lasă mâinile în jos şi se resemnează cu gândul, că poate, cândva, cumva, prin nu ştiu ce minune vom ajunge şi noi în Europa. Sau poate nu vom ajunge... . Dar nu-i bai, mai avem nişte vorbe de duh noi, printre ele sunt şi astea:

1. Mai bine în sat fruntaş, decât codaş la oraş!

2. Nu muri măgare, că iarba creşte.

Aşa şi eu acum vă spun: nu muri moldovean, aşteaptă să mori român, ia exemplu de la rus ;)

21 comentarii:

Anonim spunea...

Marina
Cate personaje nu intalnim în drumurile lungi de acasa până în Bucureşti şi invers.
Odată am avut ca vecini doi bărbaţi care au vorbit tot drumul in rusa. La un moment dat unul dintre ei, spre marea mea surprindere, a inceput sa vorbeasca la telefon in cel mai pur grai moldovenesc, iar la hotar la una dintre replicile aruncate referitor la pasaportul rosu răspunse mai mult serios decat în glumă "Да вы что...я ради паспорта родину продал".
Alta data, aveam vecina o duduie care sub pretextul ca e de origine romana si-a depus dosarul pt cetatienie, care fireste, intamplator, ii va facilita substantial demersul de a se stabili in Romania sau poate undeva prin Europa. Ca doar e romanca!
Hai sa facem diferenta.
Cetatenia nu se merita, ea se obtine. Pt unii mai usor pt altii mai greu. Cert e ca un pasaport nu te face mai roman decat esti.

Angela Grămadă spunea...

Salutare,

Şi dacă, totuşi, Iulia îşi merită paşaportul? Ea a făcut tot ce i-a stat în puteri să-l obţină, inclusiv a demonstrat că este etnic român (puţin probabil)... .

Oricum, observaţia este corectă: cetăţenia română la momentul actual nu se merită, ea, într-adevăr, se obţine... .

PS: discutam mai ieri pe mess despre basarabeanca surdo-mută care nu a primit cetăţenie, deoarece nu poate îngâna imnul României.

În acest caz cum procedăm? Nu cred că Iulia ştie măcar o strofă din imn şi, totuşi, ea a primit cetăţenia... .

Petru spunea...

foarte bun articol Angela, din pacate cazuri din astea sunt cu sutele! raman de parerea ca era totusi mai bine sa fi ramas un examen de limba si istorie romana.

AlexCarbune spunea...

niciodata nu va fi bine : daca sunt examene si hartogaraie, de ce sunt? daca nu sunt si iau toti cetatenia, de ce o iau ? bineinteles, exista si cazuri de coruptie, dar totusi ... cum e cel mai bine? sa decida guvernul moldovean cine merita?!?!

Mădălin spunea...

Ce porcarie... si eu care visam ca nici dupa eventuala unire, cand va fi sa fie, etnicii rusofoni veniti intre nistru si prut dupa 1944, cu urmasii lor cu tot, sa nu poata primi in veci cetatenia romana, decat dupa un proces de naturalizare... :(

alraman spunea...

De fapt legea este despre cetatenie nu despre etnia romana! Se pare ca multi din cei care isi doresc cu ardoare aceasta nici macar nu au citit-o! :P
In definitiv au trecut 20 de ani de cand se putea obtine! Asa ca cei care si-au dorit-o cu adevarat si nu neaparat intrare in UE o puteau face! De ce nu era acelasi entuziasm pt vizitarea Romaniei si inainte de intrarea in UE?

AlexCarbune spunea...

Madalin , cand taristii / sovieticii au ocupat teritoriul , i-a interesat de ce etnie / cetatenie sunt cei care locuiau acolo ? au trasat granita si atat. la unirea celor doua germanii a contat lucrul asta? nu ...

alraman, asta ma mai intreb si eu cateodata...

Angela Grămadă spunea...

Salutare tuturor!

Petru, multumesc frumos pentru aprecieri!

AlexCarbune,

Daca as fi avut incredere in maturitatea moldoveanului (etnicului roman) as fi spus sa decida fiecare individ in parte cum se percepe: roman sau moldovean. Chestia cu "sa decida guvernul moldovean" este o absurditate pentru ca iarasi se va da apa la moara comunistilor (care sunt pe moarte, dar inca nu au decedat ca formatiune politica).

Problema era urmatoarea: cum de a trecut Iulia prin sita autoritatilor romane? Raspunsul: bunicii ei s-au aflat pe teritoriul Basarabiei in perioada 1918 - 1940. Ok. Inteleg. Si ai mei s-au aflat pe acel teritoriu. Si nu doar ei, dar si strabunicii mei la fel, doar ca ei nu au avut norocul ca actele lor sa se pastreze in siguranta in arhivele nationale de la Chisinau.

Madalin,

Nu doar etnicii rusi aflati pe teritoriul RMoldova au primit cetatenie, dar si gagauzi, bulgari, etc., etc. si asta pentru ca sunt descendentii unor persoane care s-au nascut sau locuiau pe aceste teritorii in perioada mentionata si mai sus.

Alraman,

Ai dreptate e legea cu privire la cetatenie, dar in cazul "moldovenilor" se invoca partea cu REDOBANDIREA cetateniei, nu dobandire sau naturalizare... .

Ganduri bune,

Angy

Anonim spunea...

nu stiu daca trebuie redobindita sau meritata,dar pentru mine ea e un lucru necesar,nu pentru ca as dori sa plec din Basarabia,imi este foarte greu aici, dar vreau sa ramin in tara,dar pentru ca sunt copilul parintilor mei,plecati deja in lumea celor drepti,parintilor nascuti pina la 40,am nevoie de cetateniea romana pentru ca asa simt,asa imi doresc,pentru ca le spun copiilor mei ca suntem romini,pentru ca toti 3 copii sunt la studii in Romania,pentru ca am obosit sa solicit la fiecare jumatate de an obtinerea vizei spre tarimul romanesc,pe care o folosesc o data, maxim de 2 ori pentru a merge pentru cel mult 2-3 zile sa-mi vad copiii sau sa fiu prezenta la vre-o manifestare.cum credeti,eu merit sa am aceasta cetatenie sau nu?

Angela Grămadă spunea...

Pentru Anonim,

Cred ca o meritati cel mai mult! Sa dea Dumnezeu sa o si redobanditi in cel mai scurt timp cu putinta pentru ca in situatia Dvs. nu e obtinere, ci restabilire a unui drept - luat si aruncat undeva intr-un cos in care zac mai multe valori si principii democratice pe care am refuzat sa le adoptam mai devreme si acest lucru ne-a costat enorm de mult!

Cele mai sincere urari de bine si sanatate pentru Dvs.

Cu respect,

Angela Gramada

Andone spunea...

Noi, românii basarabeni redobândim cetățenia, de aceea nu dăm examen oral și scris la limba română și nici nu suntem obligați să demonstrăm că știm Deșteaptă-te Române - se pornește de la premisa că le însușim, de aceea scapă rusofonii. Cel mai tare ajungi să urăști asfel de situații când ești futbolit de la angajator la angajator, pentru că, cetățean străin fiind, nu prea place boss-lui să plătească taxe în plus, mai ales când ești direct după facultate și n-ai experiență în domeniul în care vrei să te angajezi.

Articolul îmi place! UP!

Angela Grămadă spunea...

Multumesc, Alex, pentru aprecieri!

Sunt de acord cu tine. Oricum, in ultima perioada (cea a crizei economice) angajatorii se poarta la fel si cu cetatenii romani nu doar cu strainii (pentgru ca stiu ca sunt sute de persoane care aplica pe acelasi post). Ceva de genul: nu-ti place, nu-i problema, amagim pe altul care asteapta sa-i facem acest lucru.

Seara buna sa ai in continuare.

Angy

vali spunea...

destul de pertinenta postarea .
de cate ori vad cazuri de genu ma umplu de venin...
am si niste vise ,,erotice " cum la se vor schimba hartiile astea ( asa ca buletinu cand expira ) si toti cei ce au dobandit hartiile dupa 90 si nu sunt etnici o sa ia m.UE .
de ce ? pentru ca urasc prefacutii si mai ales imperiul rus . iar ei sunt produsul lor.

ps: mesaj pentru din-astia cu ,,drepturi " . am dreptu sa las sau nu pe cine vrea muschii mei in casa mea . dreptu mi-a fost castigat de bunicii mei ( mda io nu a trebui sa fac asta ) cand au omorat bunicii la altii . legitim sau nu .
si globalizarea vine repede dar sunt cazuri cand se face in mod diferit.

pps: astept sa se puna in aplicare carta lu drepturile ( sau stangile ) omului.
libera circulatie. sa vad si io 4 miliarde de potentiali clienti in evropa usa canada si de ce nu russia ( am vazut ca ei pe negri ii cam chilaresc asa din sentimente patriotice )

Anonim spunea...

Simplu, poate asa Basarabia se depopuleaza de elementul rusesc.Duca-se invartindu-se! O fi vreo strategie, ceva, la mijloc...

socolenco spunea...

sunt de acord cu ultimul comentariu. Se poate intimpla ca asta sa fie vreo strategie a Romaniei prin care sa epureze Basarabia de paturile vorbitorilor de limba rusa, care nu vor in ruptul capului sa invete limba romana si sa se naturalizeze pina la urma. Romania urmareste pastrarea populatiei vorbitoare de limba romana, pentru ca in perspectiva ar putea realiza astfel mai usor o eventuala unire. Cei care iau cetatenia de obicei iau drumul pribegiei, cautind un trai mai bun peste hotare.

Angela Grămadă spunea...

Buna ziua!

Pt Anonim si Socolenco: tocmai vorbeam la postarea anterioara despre faptul ca ar trebui sa ignoram conspiratiile, mistificarile si alte chestii de genul, care de multe ori ne cam incurca la rationare. Nu mi-o luati in nume de rau, dar mi-ar placea sa cred ca cititorii acestui blog nu pun accent prea mare pe flacara violeta si toate repercursiunile acesteia asupra mintii noastre.

Romania inca nu s-a lamurit cu etnicii romani de dincolo de Prut, de rusi si alte nationalitati nici nu mai vorbesc. Singurul lucru cert este faptul ca se acorda cetatenie tuturor descendentilor celor care intre 1918 - 1940 s-au aflat pe teritoriul Romaniei, indiferent de nationalitate, or bunicii Iuliei rezulta ca au fost cetateni romani.

Pe de alta parte, desi multi rusi pleaca in statele UE, mai multi pleaca in Rusia. Este mai usoara adaptarea.

Asa ca mie imi este cam greu sa cred in teorii conspirationiste regizate de autoritatile romane.

Ganduri bune,

Angy

socolenco spunea...

eu pornesc de la declaratiile lui Basescu, care nu o data a spus ca Moldova este o mare de romani si ca cetatenie pot cere oricine chiar si etnicii rusi, ucraineni, bulgari si gagauzi, care nu vorbesc romaneste. Cred ca deschiderea asta pentru a oferi cetatenie minoritatilor etnice vorbitoare de limba rusa este facuta cu un scop de epurare.

Anuntul facut de Basescu ca Romania este deschisa sa ofere cetatenie romaneasca tuturor cetatenilor RM de fapt incurajeaza aceste minoritati etnice sa recurga la dobindirea cetateniei. O parte din aceste persoane interesate de cetatenia romana o pot obtine si prin coruperea angajatilor structurilor romanesti.

Solovastru spunea...

Cred ca deschiderea asta pentru a oferi cetatenie minoritatilor etnice vorbitoare de limba rusa este facuta cu un scop de epurare.

Epurare ? In ce sens epurare? Cetatenia este legatura juridica intre stat si cetatean. Practic acordind cetatenie persoanelor care fac parte din aceste etnii din Basarabia statul roman cel mult poate sa si le apropie in nici un caz sa le epureze.

Angela Grămadă spunea...

Sunt de acord cu Domnul Solovastru: epurarea nu este termenul pe care putem sa-l utilizam in aceasta situatie, adica in cea de acordare a cetateniei. Este un termen prea dur, iar din cele spuse de Dl Socolenco si Anonim pare sa fie egal cu purificare etnica, or nu aceasta este politica dusa de autoritatile romane.

Solovastru spunea...

Da plus ca nu inteleg ce a vrut sa spuna domnul respectiv prin epurare. E destul de clar ca acordind cu atita darnicie cetatenie si persoanelor de alta etnie decat cea romana din Basarabia statul roman va ramine cu aceste persoane de gat nicidecum sa le epureze in vreun fel. Chiar nu inteleg cum ar putea opera aceasta epurare prin acordarea cetateniei.

Anonim spunea...

Marina
Din categoria - aberatie!
Sapt trecuta am asteptat ca sclavul sub usile Oficiului pt cetatenie vreo 5 ore pt o audienta de 10 min (in pauza in care una din angajate se infrupta cu o banana). In timpul strigarii dosarelor apel in multime - Cine e cu Voronin la dosare!!!
No comment
De asemenea ma abtin sa comentez conditiile in care cersim aceasta cetatenie. Eram acolo multi ca paduchi (da ca paduchii), iar daca ai plecat dupa multe ore de stat in frig, pt 10 min, sa-ti cauti o toaleta si ai avut nenorocul sa te strige tocmai atunci -aliluia, mai asteapta si sapt viitoare.