Primele mele alegeri din România... :)

Astăzi am votat pentru prima dată în calitate de cetățean român. Nu am avut emoții. Teoretic trebuiau să fie acolo, să simt un fior, ceva ... . Nimic.

Probabil de vină sunt ultimele patru sau cinci alegeri din Republica Moldova, unde presiunea creștea de fiecare dată, iar dreptul politic se transforma și mai mult, obținând o valoare aparte, cu o doză de responsabilitate mărită. 

Nu voi scrie mult aici, ca să nu plictisesc. Dar vreau să menționez câteva lucruri care m-au uimit, mai puțin plăcut, azi.

În primul rând nu mă așteptam ca la ora 10.30 să găsesc coadă la secția de votare. Mi s-a mai întâmplat să stau la coadă după un buletin de vot doar la ultimele alegeri parlamentare din Republica Moldova. În al doilea rând constatarea că această coadă este formată exclusiv din persoane de vârsta a treia, îți cam lasă un gust amar, cauzat de indiferență sau poate este un semn că tinerii nu vor să vină să voteze pentru aceleași fețe iar și iar. Lipsa unor opțiuni cu adevărat eficiente nu te motivează să faci un drum în plus pe așa o căldură... . 

Ce este și mai trist e faptul că alegătorii de vârsta a treia căutau cu privirea să dea de viitor, dar degeaba:

- Ce este, Doamnă, n-ați mai stat niciodată la coadă la alegeri? întrebă tânărul de lângă mine, pe care l-am însoțit și m-a însoțit azi la vot.
- Ba da! A mai fost! Imediat după '90. Dar dvs. erați prea mic ca să vă amintiți aceste lucruri, a spus o Doamnă cu un chip luminos. Atunci toți l-au votat pe Iliescu! a adăugat ea, accentuând intenționat ultimul cuvânt.

- De ce oare nu sunt tineri să voteze? Poate e prea devreme și încă mai dorm... . Dvs. cum de ați ajuns? întrebă o altă doamnă din fața noastră.
- Nici eu nu era să ajung. Dar în ultimul moment a apărut o persoană pe care am simțit că pot să o votez, i-a răspuns prietenul meu.
- Ah, a constatat aceeași doamnă care se afla mai aproape cu un pas decât noi de ușa secției de votare.

Apoi a mai urmat un incident, când deja ne luam buletinele. Un membru al comisie electorale și-a permis să intre într-o cabină de vot cu pretextul că ea a văzut că acolo un cetățean făcea poze buletinului de vot cu telefonul. Din unghiul în care se afla acea doamnă nicidecum nu avea cum să vadă acest lucru. Dar na, atunci când i s-a spus că acest lucru contravine regulamentului, a început să-l jignească pe cel care i-a atras atenția asupra faptei care se apropia foarte mult de noțiunea ”ilegal”. 

Așa s-a votat azi în Dristor... .

PS: poza e din 28 noiembrie 2010 de la alegerile parlamentare anticipate din Republica Moldova. Este coada de la Ambasada Republicii Moldova la București.

3 comentarii:

Sergiu Anton spunea...

Aaaa. Super naratiune. Mi-a placut mult conversatia alegatorilor care stateau la rand...Ce-i drept nici pe mine nu m-au lasat cu Eliza, ca poate ma influenta (7 ani are) dar si eu am stat la coada. Toate cele bune. Sergiu Anton...:)

Angela Grămadă spunea...

Mulțumesc frumușel, Sergiu!

Gânduri bune ție,

Angy

Tury spunea...

Hehehem ce fain ai scris